RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny hjelp mot diabetes

Forskere har funnet fram til en helt ny behandling av diabetes som rammer spedbarn.

Dette betyr slutten på at små barn trenger å sette sprøyter for å holde insulin-nivået sitt i sjakk. Isteden vil det bli mulig å ta tabletter som vil hjelpe kroppen til igjen å produsere insulin selv.

- Mennesker som har fått diabetes blir aldri kvitt det. Men spesielt for barn er jo tabletter er jo et mye bedre alternativ enn sprøyter, sier professor og seksjonsoverlege ved Haukeland Universitetssykehus, Pål Rasmus Njølstad til TV 2 Nettavisen.

I en rapport i New England Journal of Medicine beskriver i dag et forskerteam som inkluderer Njøland at de nå har funnet grunnen til at også spedbarn i sjeldne tilfeller utvikler diabetes.

- Denne oppdagelsen er viktig fordi diabetes som oppstår i første leveår kan skyldes opphevet følsomhet for et signal som normalt medfører insulinutskillelse, sier Njøland.

Enkelt fortalt betyr dette at det skjer en forandring i de kanalene i celler som lager insulin, og gjør dem overfølsomme.

- Våre undersøkelser tyder på at denne følsomheten kan oppheves med tabletter som vanligvis brukes til pasienter med type 2 diabetes, sier Njøland.

Spedbarnsdiabetes er en sjelden tilstand i Norge og forskerteamet samarbeidet med blant annet Brasil, Tsjekkia og England i sitt arbeid for å finne mulige årsaker på sykdommen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere