RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny kreftvaksine

Sist oppdatert:
En ny vaksine mot lymfekreft og beinmargskreft har allerede vist 80 prosent beskyttelse.

(SIDE2): Foreløpig er vaksinen kun testet på mus vaksinen, men kliniske forsøk på mennesker ventes å starte til neste år, skriver Fædrelandsvennen tirsdag.

Ferdig om 5-10 år
Det er forsker Agnete Brunsvik Fredriksen som har utviklet den ny vaksinen vaccibodies ved Det medisinske fakultet på Universitetet i Oslo.

- I 80 prosent av tilfellene beskyttet den musene mot lymfekreft og beinmargskreft, som vi har konsentrert oss om foreløpig, sier hun ifølge avisen.

- Det vil sikkert ta mellom 5 og 10 år før vaksinen er ferdig til massebruk. Vi starter med lymfekreft og beinmargskreft, men vi har allerede begynt forsøk på mus for å utvikle en vaksine mot hiv, influensa og prostatakreft etter de samme prinsippene, sier Fredriksen.

Vaksine mot livmorhalskreft
I desember 2006 kom vaksinen mot livmorhalskreft i salg. Den selges til alle norske kvinner inntil 26 år og skal være 100 prosent effektiv mot livmorhalskreft.

Foreløpig må jenter og kvinner som ønsker å vaksinere seg betale av egen lomme. Vaksinen koster 1200 kroner per behandling, og man trenger tre behandlinger.

LES FLERE HELSESAKER HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere