RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny lov åpner for gasskraft

Sist oppdatert:
Regjeringen foreslår en ny lov om kvoter på utslipp av klimagass, som betyr at Naturkraft kan sette i gang med bygging av gasskraftverk på Kårstø.

- Den nye loven vil være et viktig skritt i arbeidet med å redusere klimagassutslippene. Med kvotesystemet på plass vil nesten alle norske klimagassutslipp være omfattet av virkemidler, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

Det nye lovforslaget om regulering av kvotehandel med klimagasser gikk igjennom i statsråd i dag.

Kjøp og salg
For å overholde Norges forpliktelser i Kyoto-avtalen, foreslår regjeringen å innføre kvoteplikt på gasskraftverk. Gasskraftverk var ikke med i utkastet som ble sendt ut på høring i sommer, men ,oven åpner nå for kjøp og salg av klimautslipp.

Dermed blir det mulig for Naturkraft å starte byggingen av ett av de to gasskraftverkene selskapet har fått konsesjon på.

- Når gasskraftverkene tas inn i kvotesystemet, blir det norske kvotesystemet mer i overensstemmelse med EUs kvotesystem.

Regjeringen legger opp til at energianlegget på Snøhvit blir ilagt CO2-avgift for perioden under det tidlige kvotesystemet, i tråd med Sem-erklæringen.

- I tillegg til kvoteplikt vil det kunne stilles krav om CO2-håndtering i medhold av forurensningsloven. Dette innebærer at Regjeringen fortsatt vil ha mulighet til aktivt å fremskynde etableringen av gasskraftverk med CO2-håndtering gjennom bruk av forurensningsloven. Lovforslaget sikrer dermed at forurensningsloven ikke svekkes, sier Hareide.

Må dekke utslipp selv
Norske bedrifter vil kunne kjøpe og selge kvoter i EUs kvotemarked.

Bedriftene som får kvoteplikt vil få tildelt færre kvoter enn de trenger for å dekke utslippene sine.

Dermed må de enten gjennomføre utslippsreduserende tiltak i egen virksomhet eller kjøpe kvoter på markedet.

Utslippene fra prosessindustrien, utenom gassraffinerier og ilandføringsterminaler for olje og gass, vil med den nye loven gå ned med 20 prosent i 2007 sammenlignet med 1990-nivå, ifølge Miljøverndepartementets beregninger.

Den nye loven skal gjelde fra 1. januar 2005.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere