Ny miniubåt søkk borte

Foto: Ida von Hanno Bast (SCANPIX)

Nok en miniubåt full av avansert utstyrt og hemmeligheter er sporløst forsvunnet langs norskekysten.

11.05.04 07:36

For en snau uke siden forsvant en kostbar amerikansk miniubåt i havet utenfor Kristiansand.

Under øvelsen «Blue Game» lørdag utenfor Larvik i Vestfold gikk det galt igjen, melder TV 2-Nyhetene.

Presse- og informasjonsoffiser i Forsvaret, kommandørkaptein Thom Knustad, bekrefter at også britene har mistet en miniubåt.

Minerydderfartøyet HMS Penzance skal ha sendt ut en melding til alle båter i nærheten om å holde utkikk etter ROV-en med typebetegnelse PAP 104 Mk5.

Den fjernstyrte milliondingsen brukes til å lete etter miner. Den er i likhet med sin amerikanske kollega proppfull av avansert utstyr som eierne ikke ønsker skal komme på fremmede hender. Og de koster millioner av kroner.

Dermed pågår det nå to slike leteaksjoner i norsk farvann. Fra før har nemlig den amerikanske marinen blitt en miniubåt fattigere. Den kostbare superubåten som forsvant for vel en uke siden, er fortsatt sporløst borte trass i at fire spesialtrente delfiner er blitt satt på saken.

PS! Det er ikke bare i Norge ubåter forsvinner. Fiskebåten «Marie Helene» fikk en uvanlig fangst mandag morgen. Kutteren var på tokt i Skagerrak da den fikk en tysk ubåt i garnet, en ubåt som trolig deltok i samme øvelsen som de forsvunne miniubåtene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.