Galt, som holder til på Frogner i Oslo, åpnet for bare fem måneder siden med mat inspirert av eldre nordisk husmannskost.
– Det er mer svensk, svarte Bjørn Svensson da han under tildelingen ble spurt om kokkekunsten er godt forankret i norske mattradisjoner.
– Og norsk. Det er mitt land nå, la han raskt til.
Glad og sjokkert
Svensk-norske Svensson stengte for litt over et år siden sin forrige restaurant, Fauna ved Solli plass, en restaurant som også hadde én stjerne. Også hans tidligere restaurant Oscarsgate hadde én stjerne i guiden.
For fire år siden: En mester(kokk) på å takle stress
Selv om Galt på forhånd var nevnt som en mulig ny stjerne-kandidat, var det mange som mente det har vært for lite tid siden åpningen til at restauranten ville klare å komme på den eksklusive listen. Svensson selv var overrasket.
– Jeg hadde ingen forventninger om dette. Jeg åpnet jo restauranten i september i fjor, og jeg tror dette må være den raskeste stjernen i Norge, sier Svensson til Aftenbladet.
Deleier Kine Jøndal sier hun er både glad og sjokkert og at tildelingen kom veldig uventet. Hun hadde ingen anelse om hva som var i gjære.
Fakta om nye restauranter i Michelin-guiden
Én stjerne
Grön (Helsingfors)
Galt (Oslo)
Sav (Malmö)
Aloë (Älvsjö)
Agrikultur (Stockholm)
Me Mu (Vejle)
Jordnær (Gentofte)
To stjerner:
Daniel Berlin (Skåne Tranås)
Kadeau Copenhagen (København)
Tre stjerner:
Frantzén (Stockholm)
– Egentlig ikke. Det kom veldig overraskende på oss. Det er litt sjokkerende, sier Jøndal til Dagens Næringsliv.
Stort arbeidspress
Svensson har tidligere fortalt at han stengte Fauna fordi arbeidspresset ble for stort og at han stadig hadde en frykt for ikke å lykkes.
Før åpningen av den nye restauranten på Frogner i Oslo i fjor høst, sa han at hensikten var å skape noe annerledes. Det ble reflektert i navnevalget – Galt er kokkeslang for å kose seg med mat å drikke.
Utdelingen fant sted på rådhuset i København mandag ettermiddag. Michael Ellis, den internasjonale direktøren for Michelin-guiden, framhevet hvordan det nordiske kjøkken har fått en helt annen posisjon i verdenssammenheng på få år.
– For 20 år siden betød ikke det nordiske kjøkken noe for noen. Ingen kjente til det. Men se på den påvirkning det har i dag, sa Ellis. Han viste til hvordan en tradisjon med å bruke enkle råvarer og tradisjonelle teknikker har bidratt til en matrevolusjon som går langt utover de nordiske landene.