RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny norsk UV-rekord - beskytt deg selv

Sist oppdatert:
Rundt sankthans er UV-strålingen vanligvis sterk, og på søndag ble det registrert ny norsk rekord. Slik beskytter du deg.

– I helga hadde vi spanske forhold på det norske høyfjellet, og vi gjorde høyere målinger enn vi noen gang har gjort før, forteller forsker Bjørn Johnsen i Statens strålevern.

På søndag var UV-indeksen oppe i 10,6 på Finse, og dette er det høyeste som er registrert her til lands de ti årene målingene har vært gjort.

– Dette er kolossalt for norske forhold, kommenterer Johnsen, som forklarer rekorden med tynt ozonlag kombinert med spredte skyer og snø som reflekterer strålingen.

– Pass på
Med UV-indekser over 10 er det fare for solbrenthet etter bare 10 minutter i sola for de med sartest hud. Selv om slike verdier er sjeldne i Norge, har det vært registrert høy UV-stråling flere steder i landet den siste tiden.

Nå rundt sankthans står sola på sitt høyeste, og da registreres normalt også den høyeste UV-strålingen. Den siste tiden har det i tillegg vært et tynnere ozonlag. Med andre ord gjelder det å være obs.

Gode råd
– Det gjelder særlig i disse dager. Ta på deg solhatt, solkrem, lette klær, og ta deg gjerne en siesta i skyggen, råder Bjørn Johnsen.

For å være beredt er det også nødvendig å holde seg oppdatert. For å se hvordan strålingen utvikler seg i forhold til normalverdier, kan du klikke deg inn på Statens stråleverns UV-nett .

I tillegg sendes det daglig ut UV-varsel på Luftkvalitet.info.

Hvis du ikke er i nærheten av en PC, kan du også få UV-varsel og –tips på mobiltelefonen ved å sende meldinga UV til nummer 1963.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere