Ny norsk UV-rekord - beskytt deg selv

Rundt sankthans er UV-strålingen vanligvis sterk, og på søndag ble det registrert ny norsk rekord. Slik beskytter du deg.

22.06.05 13:58

– I helga hadde vi spanske forhold på det norske høyfjellet, og vi gjorde høyere målinger enn vi noen gang har gjort før, forteller forsker Bjørn Johnsen i Statens strålevern.

På søndag var UV-indeksen oppe i 10,6 på Finse, og dette er det høyeste som er registrert her til lands de ti årene målingene har vært gjort.

– Dette er kolossalt for norske forhold, kommenterer Johnsen, som forklarer rekorden med tynt ozonlag kombinert med spredte skyer og snø som reflekterer strålingen.

– Pass på
Med UV-indekser over 10 er det fare for solbrenthet etter bare 10 minutter i sola for de med sartest hud. Selv om slike verdier er sjeldne i Norge, har det vært registrert høy UV-stråling flere steder i landet den siste tiden.

Nå rundt sankthans står sola på sitt høyeste, og da registreres normalt også den høyeste UV-strålingen. Den siste tiden har det i tillegg vært et tynnere ozonlag. Med andre ord gjelder det å være obs.

Gode råd
– Det gjelder særlig i disse dager. Ta på deg solhatt, solkrem, lette klær, og ta deg gjerne en siesta i skyggen, råder Bjørn Johnsen.

For å være beredt er det også nødvendig å holde seg oppdatert. For å se hvordan strålingen utvikler seg i forhold til normalverdier, kan du klikke deg inn på Statens stråleverns UV-nett .

I tillegg sendes det daglig ut UV-varsel på Luftkvalitet.info.

Hvis du ikke er i nærheten av en PC, kan du også få UV-varsel og –tips på mobiltelefonen ved å sende meldinga UV <STED> til nummer 1963.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.