RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny norsk verdilov

Et offentlig utvalg vil fjerne den kristne formålsparagrafen i norske skoler og barnehager.

Bostadutvalget overleverte fredag ettermiddag en enstemmig innstilling til kunnskapsminister Øystein Djupdal (SV) der de vil fjerne den kristne formålsparagrafen.

Mens det i den forrige paragrafen heter at elevenes verdier og moral skal komme til uttrykk i kristen tro, vil Bodstadsutvalget i den nye paragrafen at elevenes verdier og moraler skal komme til uttrykk i både kristen og humanetisk tradisjon, og i andre religioner og livssyn.

Glad for enighet
Kunnskapsminister Øystein Djupedal sier han er veldig glad for at utvalget har kommet frem til en samlet innstilling.

- Det er viktig med bred enighet i slike spørsmål. Skolen og barnehagen er ikke tjent med å være gjenstand for strid omkring verdigrunnlaget, sier Djupedal i en pressemelding.

Han viser til at flere av medlemmene i utvalget i utgangspunktet ville ha andre formuleringer i paragrafene.

Omstridt
Viserektor Inga Bostad ved Universitetet i Oslo har ledet utvalget, der blant annet generalsekretær Kristin Mille i Human-Etisk Forbund og tidligere biskop Gunnar Stålsett har sittet. Disse har siden sommeren i fjor diskutert hvordan skolens verdisett skal tilpasses og avstemmes den moderne tid.

Dagens formålsparagraf for barnehagen og skolen er omstridt fordi den inneholder formuleringer knyttet til kristne verdier. Den tar dermed ikke hensyn til andre livssyn og religioner.

Nå vil Kunnskapsdepartementet sende utvalgets forslag til høring, og tror at et nytt lovforslag kan legges frem våren 2008.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere