Regjeringspartiene er enige med KrF og Venstre om en ramme på 933 milliarder kroner i statlige midler i forslaget til Nasjonal transportplan for 2018–2029.
Rammen er på i alt 1.064 milliarder når 131 milliarder i bompenger regnes med, får NTB opplyst.
– Frp er alene på Stortinget om å være imot bompenger. At vi nå klarer å snu trenden og bidra til at veibyggingen øker samtidig som bompengeandelen går ned, er vi godt fornøyd med, sier Frps Morten Stordalen til NTB.
Live-video: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen presenterer ny Nasjonal transportplan:
Les også: Regjeringen «kjører på» - vil bygge ut E18 som planlagt
- Bidra til vekst og aktivitet i hele landet
Av bevilgningene til veiformål er bompengeandelen på 20 prosent i den nye transportplanen. Det er 4 prosentpoeng mindre enn i den forrige planen. For veiinvesteringer er bompengeandelen 29 prosent, ned 6 prosentpoeng.
– For Høyre er det viktig at vi også ser samferdsel og næringsutvikling under ett, og derfor er dette en plan som kommer til å bidra til vekst og aktivitet i hele landet, og som binder bo- og arbeidsmarkedsregioner sammen, sier samferdselspolitisk talsperson for Høyre, Nikolai Astrup.
Les også: Senterpartiet: - Oppsiktsvekkende hvis det blir økte bompenger
- Historisk
Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) sier planen prioriterer trygg ferdsel for barn og unge.
– Bedre trafikksikkerhet, i tillegg til en offensiv satsing på vei i distriktene, en massiv jernbanesatsing og flere trygge gang- og sykkelveier, gjør denne planen historisk, sier han.
Her er Nasjonal transportplan 2016-17 i sin helhet
Grøvans kollega Abid Raja i Venstre mener planen vil gi en storstilt satsing på grønn transport, med rekordstore bevilgninger til jernbane, bymiljøavtaler og tilrettelegging for sykkel.
– Vi skal forsterke arbeidet med å ta igjen vedlikeholdsetterslepet for jernbanen ytterligere, for å gjøre jernbanen til det mest attraktive alternativet for både personer og gods, sier Raja.
Les også: Setter av 6 milliarder til Fornebubanen
Godt fornøyd
Veidirektør Terje Moe Gustavsen er meget godt fornøyd med Nasjonal transportplan.
Han viser blant annet til at det ligger an til en videre vekst i aktivitetsnivået for Statens vegvesen med oppstart av 25 veiprosjekter i første del av planen. Prosjektene har en foreløpig kostnadsramme på 100 milliarder kroner.
Planen innebærer enda sterkere vekst på miljøvennlig transport i byområdene med betydelig økt statlig medvirkning, påpeker Gustavsen.
I snitt skal bevilgninger til vedlikehold øke noe fra dagens nivå. Hovedtyngden av økningene kommer i årene etter 2024. Utbedring av tunneler tar fortsatt en stor del av bevilgningene til fornying de nærmeste årene.

Disse veiene får ny asfalt i år
Ønskes velkommen
Av rammen på 933 milliarder kroner i Nasjonal transportplan, er 35 prosent satt av til jernbaneformål.
– Jeg opplever at samferdselsdebatten ikke lenger dreier seg om det skal satses på jernbane, men hvor mye. Det er bred enighet om at jernbanen skal være sentral for å løse framtidas transportutfordringer, spesielt i de tettest befolkede områdene, sier konsernsjef Gorm Frimannslund.
Regjeringen forutsetter at tilstanden på jernbaneinfrastrukturen ikke skal være dårligere ved utgangen av planperioden enn den er i dag.
– Det er avgjørende at vi får på plass de nødvendige rammebetingelsene for å realisere disse målsettingene, herunder fireårige avtaler for drift og vedlikehold. Langsiktighet og forutsigbarhet gjør at vi kan planlegge vedlikehold mellom år, inngå langsiktige avtaler til en bedre pris og unngå stadige bytter av leverandører på spesialiserte oppdrag, sier Frimannslund.
Han minner om at planen er et overordnet styringsdokument.
– Det er i de årlige statsbudsjettene den endelige bevilgningen blir bestemt. I Bane Nor har vi tillit til at Stortinget vil oppfylle planen gjennom perioden. Vi ser fram til å gi våre faglige innspill til hvordan man best mulig kan bidra til å realisere målene i planen, sier konsernsjefen.
Fakta om hva som er kjent fra ny Nasjonal transportplan
* Transportplanen har en ramme på 928,7 milliarder kroner, ifølge flere medier. Regjeringen opererer med rundt 1.000 milliarder (1 billion) kroner.
Jernbaner
* Det settes av rundt 16 milliarder kroner i planperioden til ny oslotunnel for jernbanen, som skal stå klar i 2032.
* Når den nye tunnelen er ferdig, skal også hele Intercity-triangelet på Østlandet være klart.
* De borgerlige partiene gir også grønt lys til bygging av dobbeltspor på det ytre Intercity-triangelet helt til Lillehammer, Halden og Skien. Prislappen er 52 milliarder kroner.
* Sørlandsbanen får dobbeltspor. Utbyggingen settes i sammenheng med planer om å koble sammen Sørlandsbanen og Vestfoldbanen, ifølge Fædrelandsvennen.
* Ifølge NRK settes det av 3,6 milliarder til Trønderbanen og Meråkerbanen, der elektrifisering er hovedmomentet.
* Regjeringen vil bruke 6,5 milliarder kroner til elektrifisering av strekninger i Innlandet, bygging av nye godsterminaler og å bedre kapasiteten for godstransport.
* Det blir også bygging av Ringeriksbanen. Prislappen er på om lag 20 milliarder kroner, ifølge Bergens Tidende.
* Det blir dobbeltspor på jernbanen mellom Arna og Stanghelle på Bergensbanen.
* 6 milliarder settes av til Fornebubanen. Dette er imidlertid bare halve kostnaden, og resten skal finansieres i Oslopakke 3.
Veier
* Full utbygging av E18 i Akershus.
* E18 mellom Retvet og Vinterbro er planlagt i første planperiode, ifølge Østlandets Blad. Den nye firefeltsveien gjennom Follo ble først foreslått bygd i 2024, men nå fremskyndes byggestart til neste år.
* Det blir ny ringvei øst mellom Arna og Vågsbotn nord for Bergen, ny ferjefri E39 mellom Ådland og Svegatjørn samt bygging av Sotrasambandet.
* E8 i Ramsfjord bygges ut.
* 8,7 milliarder skal brukes på den 150 kilometer lange Hålogalandsvegen. Byggestart framskyndes med fem år, til 2018, ifølge NRK og Harstad Tidende.
* 2 milliarder settes av til Møreaksen i den første seksårsperioden, og 6 milliarder i den andre, skriver Romsdals Budstikke. Møreaksen innebærer ferjefri E39 fra Ålesund via Molde til Kristiansund.
* 1,6 milliarder skal brukes til ombygging og sikring av E6 over Kvænangsfjellet i Troms, skriver Framtid i Nord.
* 1,6 milliarder bevilges til et nytt løp i Oslofjordtunnelen mellom Drøbak og Hurum, ifølge Aftenposten.
* 500 millioner kroner settes av til strekningen Myrmel-Lunde på E39 i Sogn og Fjordane, skriver Firda.
* 300 millioner, fordelt på 50 millioner kroner over 6 år, bevilges til utbedring av flaskehalser på fylkesveinettet. Dette skal gi lavere transportkostnader for jordbruk, skogbruk og industri.
Annet
* Det er enighet om å bygge Stad skipstunnel, ifølge Bergens Tidende.
* Bømlo får ny fiskerihavn til 197 millioner. Fullfinansiering av prosjektet legges inn i andre halvdel av perioden og kan realiseres etter 2024, ifølge Sysla.
* Bodø får en ny flyplass til nærmere 5 milliarder kroner. Av denne summen er 2,4 milliarder friske midler i NTP.