RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny rekord i narkobeslag

Foto: Tollvesenet
Sist oppdatert:
I fjor gjorde tollerne 4.000 narkotikabeslag, det høyeste tallet noen gang.

Oslo (NTB): I fjor gjorde tollerne 4.000 narkotikabeslag, det høyeste tallet noen gang. Beslagene av syntetiske stoffer er doblet på ett år – og tolldirektøren mener utviklingen er skremmende.

Totalt er økningen fra 2012 til 2013 på nesten 1.000 beslag. I 2013 ble det beslaglagt syntetiske stoffer 437 ganger, det dobbelte av antallet beslag året før.

– Narkotikasituasjonen er ganske stabil, med ett unntak. Det er de nye syntetiske narkotiske stoffene. Dette er den skumleste trenden vi står overfor, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse til NTB.

– Dette er biprodukter av legemiddelforskning som dessverre viser seg å ha en ruseffekt. Det er kommet mer enn 200 nye stoffer på markedet de siste årene, fortsetter han.

Tilgjengelig, billig og farlig

Tolldirektøren trekker fram tre grunner til at denne utviklingen regnes som særlig farlig. For det første er stoffene lett tilgjengelige, ettersom de i mange tilfeller kan bestilles på internett. For det andre er de billige. Mens en brukerdose hasj koster 100 kroner, kan en brukerdose syntetisk narkotika koste så lite som én krone.

For det tredje er mange av de nye stoffene svært sterke, i noen tilfeller opp mot 50 ganger så sterkt som tradisjonell narkotika.

– Risikoen er at ungdommen begynner å bruke det, sier Røse.

Oftest er det snakk om en mindre mengde syntetisk narkotika i hvert enkelt beslag som tollerne gjør av disse stoffene.

– Stoffene bestilles på internett og leveres på døra, forteller han.

Mye khat

I 2013 gjorde også tollerne det nest største kokainbeslaget her i landet noen gang da et parti på 145 kilo ble tatt i Oslo. Tollerne fant narkotikaen i en last med bananer fra Ecuador.

I løpet av 2013 satte Tollvesenet rekord i beslag av khat. De 13,5 beslaglagte tonnene er 5 tonn mer enn i 2012. Det største beslaget ble gjort på Svinesund, der tollerne i romjulen kom over en sending på 524 kilo i en varebil.

– Mens khat tidligere i stor grad ble smuglet via flyplassene, ser Tollvesenet at store partier khat nå forsøkes smuglet inn i Norge med bil, heter det i en pressemelding.

Medikamenter

Tollvesenet beslagla i fjor 537.000 narkotiske tabletter, 209.000 enheter dopingmidler og 381.000 enheter ulovlige medikamenter.

– Dette viser at den ulovlige medikamentbruken er stor i Norge, sier tolldirektøren.

Beslagene av heroin utgjorde i 2013 til sammen 35 kilo, det samme som året før. Marihuana-beslagene økte fra 200 til 230 kilo, mens hasjmengden gikk ned fra ett tonn til 636 kilo.

Alkohol og tobakk

For alkohol og tobakk ligger beslagene omtrent på det samme, med 495.000 liter alkohol og 8,9 millioner sigaretter.

Til sammen tilsvarer den beslaglagte narkotikaen ifølge Tollvesenet nesten 3 millioner brukerdoser, og den såkalte gateverdien beregnes å være 400 millioner kroner.

Tollerne beslagla også 7,6 tonn fisk som turister forsøkte å smugle ut av landet. Dette er 2,6 tonn mer enn i 2012, og tallet på beslag av fisk er nær doblet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere