*Nettavisen* Nyheter.

Ny runde i Førde-drapet

Om to uker får den drapsdømte Øyfred Standnes en ny sjanse til å bevise sin uskyld.

12.04.05 18:58

Øyfred Standnes (42) ble i Fjordane tingrett dømt til 13 års fengsel for forsettlig drap og voldtektsforsøk på Anne Slåtten (23) 11. februar. Mandag om knappe to uker begynner ankesaken i i Gulating lagmannsrett.

Det er satt av syv dager til saken.

- Min klient har det samme utgangspunktet som han hadde i tingretten. Han står fast ved sin uskyld, sier Standnes' forsvarer, advokat Ivar Blikra, til TV 2 Nettavisen.

Standnes kan i verste fall risikere å få forlenget fengselsstraff, dersom han også blir funnet skyldig i Gulating lagmannsrett. Under rettsforhandlingene i Førde i februar, la aktor ned påstand om 17 års fengsel. Lite tyder på at han vil være mildere med sunnfjordingen i kommende rettsrunde.

DNA felte Standnes
Standnes ble pågrepet 7. oktober etter å ha avgitt en DNA-prøve som matchet de sporene politiet fant på Slåttens bryst, bh og lepper. Det er også funnet biologiske spor, som etter analyse ikke kunne utelukke Standnes.

Det har vært DNA-beviset som har vært politiets bærebjelke under rettssaken mot 42-åringen fra Bygstad utenfor Førde. Standnes selv har hevdet at han ikke husker noe fra drapsmorgenen, men benekter ikke at han var i Førde. Selv mener han å ha vært på et nachspiel langt unna drapsstedet på drapstidspunktet.

Advarer mot DNA-dom
Flere rettsmedisinere TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med har advart mot å dømme en person kun basert på tekniske bevis.

Politiet i Førde har slitt med å fremskaffe observasjoner av Standnes i nærheten av åstedet morgenen 6. juni i fjor. Under rettssaken gikk de derfor langt i å skape en profil av tiltalte som en pervers og sexfiksert mann med store alkoholproblemer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag