*Nettavisen* Nyheter.

Ny smell for Karita

Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

Karita Bekkemellems desperate forsøk på å rette opp Aps kvinne-flause faller på stengrunn i Stortinget.

25.10.05 14:23

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har gitt likestillingsminister Karita Bekkemellem en verst mulig start ved å gi blaffen i Aps egne regler om at «alle verv, utvalg og oppnevninger i partiet skal ha 50 prosent representasjon av begge kjønn».

Nå slakter Stortingets visepresident Carl I. Hagen (Frp) Bekkemelles forsøk på å komme ut av den ubehagelige situasjonen ved å be presidentskapet sørge for en bedre kjønnsfordeling på Stortinget.

- Jeg synes at statsministeren burde ha gitt henne et vennlig råd om å avholde seg fra å ha noen synspunkter på hvordan Stortinget organiserer sitt arbeid. Det styrer Stortinget suverent selv, sier Hagen.

Han gir likestillingsministeren det glatte lag for å blande seg inn i Stortingets forretningsorden.

Massiv kritikk
Den lave kvinneandelen i regjeringssystemet og på Stortinget etter de rød-grønnes valgseier har fått massiv kritikk.

* Åtte av de 21 statssekretærene Ap har ansatt til nå er kvinner.

* Stoltenberg har valgt én kvinne som statssekretær av totalt fem statssekretærer. Det er en kvinneandel på 20 prosent.

* Ap har utnevnt seks menn som statsråder og bare fire kvinner.

* Partiet har oppnevnt tre menn som komitéledere og én kvinne.

* Kun to kvinner sitter i den prestisjetunge finanskomiteen, mens bare én kvinne sitter i forsvarskomiteen.

Både likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap), stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) og Aps parlamentariske leder Hill-Marta Solberg er nå åpne for en historisk endring av stortingskomiteene.

- Hun kan ha synspunkter på alle institusjoner bortsett fra Stortinget. Vi må skille mellom Stortinget som den lovgivende makt, og regjeringen som den utøvende makt. Jeg har aldri hørt om at en regjeringsrepresentant blander seg inn i Stortingets indre liv, sier Hagen, og viser til at Stortinget på sin side avholder seg fra innblanding i hvordan regjeringen organiserer seg.

- Det ville vært mer fornuftig hvis likestilingsministeren hadde tatt dette opp uformelt med statsministeren, og i fortrolighet bak kulissene med Aps parlamentariske leder, sier Hagen.

Udemokratisk
Hagen avviser at presidentskapet kan lage regler som sikrer likestilling i Stortinget. Presidentskapet kan eventuelt fremme en innstilling etter at dette er tatt bredt opp av partiene, sier han.

Men ingen andre partier kan bestemme hvordan Frp skal fordele sine verv, fastslår Hagen.

- Det er ikke kjønnsregler når det gjelder nominasjon og valg. Å lage regler om sammensetningen av Stortinget vil være meget, meget vanskelig og kan bli udemokratisk, advarer visepresidenten.

Kjønnskvotering i folkevalgt organ er noe helt annet en i bedrifter, sier han.

- Jeg ville aldri drømme om å blande meg inn i Aps fordeling av verv, og Ap burde være veldig, veldig forsiktig med å blande seg inn i andre partiers arbeid, sier Hagen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tv2

Klar avvisning fra Høyre
- Jeg ser ikke for meg at komitéstrukturen skal bli endret, sier Ine Marie Eriksen (H), som er ny komitéleder for kirke, utdannings- og forskningskomiteen.

- Kan ikke Ap endre sin sammensetning hvis de ønsker det?

- Jeg tror ikke at ett parti uten videre kan stokke om på sin kabal. Jeg har hørt at en kan endre komiteen ved at en får inn vararepresentanter ved permisjon eller sykdom, men jeg har aldri at ett parti legger sin kabal på nytt, det var en veldig stor kabal totalt i Stortinget som skulle gå opp, sier Eriksen.

Høyre fikk inn 18 menn og fem kvinner inn på Stortinget ved valget i september. De har valgt én kvinne, Ine Marie Eriksen, og én mann, Jan Petersen (forsvarskomiteen) til komitéledere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Forsinker arbeidet
Aps samarbeidspartner SV har ingen planer om å fordele sine verv i Stortinget på nytt.

- Jeg har full forståelse for den debatten som pågår, men nå må vi komme i gang med det politiske arbeidet i komiteene, sier SVs parlamentariske leder Inge Ryan.

Han tar selvkritikk på at SV har to menn og ingen kvinner i finanskomiteen, men er ellers fornøyd med fordelingen av verv mellom Svs kvinnelige og mannlige stortingsrepresentanter.

- Vil en ny kabal forsinke arbeidet på Stortinget?

- Jeg mener det vil være uheldig, fordi det skaper et annet fokus. Det er uro og mye følelser rundt fordelingen av verv, påpeker Ryan.

- Leit
- Vi er i den situasjonen at vi har ti representanter der fordelingen er femti prosent av hvert kjønn. Det betyr at vi har fått én representant i hver komité, sier Sponheim som sitter i finanskomiteen.

Han vil ikke endre på Venstres fordeling.

- Det er leit at Stortinget setter seg i den situasjonen, men det er opp til de partiene som dette er et problem for, å gjøre endringer, sier han.

Sponheim synes ikke det vil bli noe problem for arbeidet i komiteene hvis Ap vil gjøre endringer i sin gruppe.

- Endringene kan gjøres etter at budsjettarbeidet til komiteene er over om noen uker.

Klikk på bildet for å forstørre.

KrF fornøyd

KrFs parlamentariske leder Dagfinn Høybråten har ingen planer om å gjøre noen endringer. KrF har fått ett komitelederverv i Stortinget, og har valgt May Helen Grimstad til å lede familiekomiteen.

Partiet har èn første nestleder. Det er i kommunalkomiteen, og også der har KrF plukket ut en kvinne, Bjørg Tørresdal.

- Vår fordeling mellom kvinner og menn står seg godt, sier Høybråten.

- Hvordan stiller du deg til at Ap vurderer å gjøre om komitefordelingen?

- Ap må løse sitt eget problem, men jeg forstår at de har fått et sprik mellom live og lære.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.