RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny statlig etat for arbeid og inntekt

En ny, statlig etat som samler alt fra arbeidsformidling til uførepensjon, kan se dagens lys hvis Rattsø-utvalget får det som det vil.

Arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten (KrF) har store forventninger til nyvinningen.

– Det er tid for forandring på dette området. Det skal det ikke herske noen tvil om, sa Høybråten da han tirsdag fikk utvalgets 454-siders tykke utredning overrakt av professor Jørn Rattsø.

Rattsø har ledet arbeidet med å se på mulige samordninger av Aetat, trygdeetaten og sosialtjenesten, en samordning Høybråten anser som en naturlig forlengelse av det nye Arbeids- og sosialdepartementet

Regjeringen kom med en stortingsmelding om dette allerede i 2002, men den ble i fjor vår sendt i retur fra Stortinget med beskjed om ytterligere utredninger.

To nye etater
I hovedtrekk foreslår utvalget i sin utredning å samle alle forhold som berører arbeidslivet i en statlig etat, mens en annen, ny etat tar seg av pensjoner, familieytelser og helserefusjoner.

Kommunene skal beholde ansvaret for sosialhjelpen, mens det samtidig innføres en ny arbeidssøkerstønad til erstatning for sosialhjelp for arbeidssøkere som ikke har rett til dagpenger.

– Løsningen vi foreslår ligger i å samle stønader og tiltak. Vi foreslår at den nye etaten for arbeid og inntekt etablerer en førstelinje som skal hjelpe folk til arbeid eller annen tilpasset aktivitet, sier Rattsø.

Dette skal ifølge Rattsø hindre at brukerne blir kasteballer mellom forskjellige systemer og sikre folk en kortere og raskere vei inn i arbeidslivet.

Endringer
Under overrekkelsen tirsdag, hvor et stort antall organisasjoner var representert, ble Rattsø spurt om forskjellene i utvalgets konklusjon, i forhold til den forkastede stortingsmeldingen.

– I ettertid kan man kanskje si at den stortingsmeldingen ikke var så dårlig likevel, svarte Rattsø.

Han understreker samtidig at samordningen av førstelinja og den nye arbeidssøkerstønaden er nye momenter i forhold til stortingsmeldingen.

Selv om utvalget i praksis foreslår å flytte ordningene rundt sykepenger og uføretrygd fra trygdeetaten til Aetat, understreker Rattsø at det er behov for en mer dyptgripende endring enn bare flytting av funksjoner.

–Tankegangen er tuftet på en ny organisering, med en ny organisasjon, sier Rattsø.

Kommunene
Et springende punkt i utredningen, hvor Rattsø ser for seg mye diskusjon, er på hvilket nivå kommunene skal være med i nyorganiseringen.

– Det vil aldri kunne settes en grense der kommunene ikke har en rolle, sier Rattsø.

Kommunenes Sentralforbund er på sin side lite begeistret over konklusjonene til utvalget, og synes nye statlige etater vil virke mot sin hensikt.

– En mer effektiv iverksetting av arbeidslinja i velferdspolitikken krever vilje og evne til å samordne innsatsene i det enkelte lokalsamfunn. Kommunene har vist denne viljen og evnen, mens de statlige etatene snarere har vært bremseklosser. Nøkkelen til å få flere fra passiv stønad over i arbeid, er en samordning av velferdsinnsatsene i kommunal regi, sier KS-direktør Bjørn Gudbjørgsrud i KS.

– Lavkaste
Under overrekkelsen uttrykte mange også bekymring for gruppen som vil forbli på sosialhjelp uten å kvalifisere for den nye arbeidssøkerstønaden.

– Gruppen som står igjen på sosialhjelp vil bli den nye lavkasten, sier styreleder Leiv Mørkved i Velferdsalliansen.

Høybråten understreker på sin side at regjeringen er ydmyk i den videre prosessen.

– Dette er en stor sak. Velferdssamfunnet er som en supertanker. Når vi først skal dreie den, må vi vite hvor den skal, sier Høybråten.

Utredningen sendes ut på høring med frist 1. november.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere