*Nettavisen* Nyheter.

Ny storm i Rednings-selskapet

Redningsselskapet er kastet ut i en ny bitter konflikt.

12.05.06 22:59

Granskningen som skulle finne ut hva som gikk galt under fjorårets interne uro blir oppfattet som et forsøk på å kaste den nye ledelsen.

Etter lang tid med bråk og splittelse i Redningsselskapet, ble Lars Hellandsjø for fire månder siden valgt til president.

Tilliten skulle gjenreises og maktkampen som nesten ødela selskapet i fjor høst skulle legges død. Men allerede før Hellandsjø kom i gang med jobben blåste det opp til ny storm.

Kampanje mot presidenten
- En dag eller to etterpå begynte disse kreftene å arbeide, sier president i Redningsselskapet Lars Hellandsjø til TV 2 Nyhetene.

- Er det en kampanje mot deg som person?

- Det er det nok. Uten tvil, sier Hellandsjø.

Sentralt i den nye striden står oppførselen til Redningsselskapets egen granskningskommisjon.

- Alle ønsket en granskning i redningsselskapet i forhold til hva som hadde skjedd, og som gjorde at det gikk såpass galt i fjor, sier hovedverneombud Johan Petersen.

- Gufs fra fortiden
Men det de tillitsvalgte håpet skulle bli en oppklaring har ført til dypere konflikter. De mener at granskningen er blitt del av en strategi som skal gjeninnsette det gamle regimet.

- Granskingen, eller mistanken om at dette ikke er uavhengig føles slik sett som et gufs fra fortiden, sier Petersen.

- Vi frykter at de samme kreftene som ledet redningsselskapet tidligere skal komme tilbake igjen, Ingar Bie, som er tillitsvalgt i selskapet.

- Ubegripelige påstander
Men dette benekter de som er ansvarlige for granskningen.

- Dette er påstander de kommer med. Hvordan i all verden de kan fremsette slike påstander om en gransking og en granskningsrapport, som fortsatt ikke er ferdig, det er for meg helt ubegripelig, sier leder i landsrådet i Redningsselskapet Niels Christian Bang.

Flere ansatte sliter med psykiske problemer som følge av prosessen.

- I alle fall i et tilfelle har vedkommende følt seg mistenkeliggjort og kriminalisert gjennom den spørsmålsstillingen som ble presentert under intervjuet. Da intervjuet var over fikk han psykiske reaksjoner, som nødvendiggjorde psykologhjelp og medisinsk behandling, sier tillitsvalgte Bjørn Amundsen.

- Flaut
Situasjonen er så betent at Arbeidstilsynet har kommet med pålegg om å «iverksette tiltak for å ivareta arbeidstakernes helse og velferd».

- Du blir flau. Du kan skamme deg på selskapets vegne så det holder vet du, sier president Lars Hellandsjø selv.

Presidenten er redd medlemmene og viktige støttespillere blir skuffet over at det på nytt er bråk i redningsselskapet.

- Det er ikke så kjekt når du tenker på basardamene som står på og samler inn penger til selskapet, tenker på storgivere, smågivere og medlemmer så er det ikke noen behagelig situasjon. Det er sånn som du tenker på hver dag, sier han.

Etter at kong Harald trakk seg under forrige runde med bråk, er han nå tilbake som selskapets høye beskytter.Hellandsjø synes det er trist at kongen nå må oppleve en ny strid.

- Det er klart at for meg som er stor tilhenger av kongehuset, så er det litt vondt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.