*Nettavisen* Nyheter.

Ny strid om rovdyr

Regjeringen vil bevilge mer penger til å gjerde inn sauer på beite. Frp mener det vil være mer effektivt å skyte flere rovdyr.

08.12.08 07:44

Det brygger opp til ny strid om rovdyrpolitikken på Stortinget. Det er uenighet om hvor effektivt det er å gjerde inn sauen.

Regjeringen går inn for å øke bevilgningene til forebyggende og konfliktdempende tiltak med over 33 millioner kroner neste år.

– Regjeringens viktigste virkemiddel i rovdyrkonflikten er gjerding. Med dette menes inngjerding av sau og i teorien utestenging av rovdyr, sier Fremskrittspartiers Tord Lien til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Han mener svaret i stedet er flere børser og færre gjerder.

Blir utestengt
– Regjeringens linje innebærer jo at sauebønder, som i utgangspunktet har rett til å bruke utmarksbeiter, blir utestengt fra beitearealene. Denne politikken virker bare i begrenset grad, for i løpet av sommeren er det funnet en rekke rovdyr innenfor såkalte rovdyrsikre gjerder, sier Fremskrittspartiets talsmann.

– At de rødgrønne egentlig selv ikke tror på dette virkemidlet, illustreres godt av at regjeringen budsjetterer med økte tap av utmarksbeitende husdyr i 2009, til tross for en solid økning i budsjettene for inngjerding, sier Lien.

Skyte flere dyr
Frp-representanten mener det vil være mer realistisk å skyte flere rovdyr framfor å gjerde inn «halve Norge».

– På den måten kunne vi spart både penger og dyrelidelser, sier Lien. Han har fått med seg Høyre på disse innvendingene.

Videre har Frp fått med seg KrF på et forslag om å innføre lønnskompensasjon for jegere som driver skadefelling av rovdyr. Disse to partiene vil også inkludere retten til å forsvare hund og egen innmark i den varslede endringen av nødvergeparagrafen.

Omdiskutert
Arbeiderpartiets Terje Lien Aasland mener det er riktig å satse på rovviltgjerder.

– Det har positiv effekt mange steder å gjerde inn sauen, men jeg innrømmer at det er utfordringer ved dette systemet. Rovviltgjerder er en omdiskutert løsning, sier Ap-representanten. Han lover å se på problematikken i forbindelse med den varslede endringen av nødvergeparagrafen.

– Jeg forstår godt frykten for rovdyr blant dem som driver med husdyrhold. Inngjerding er bare ett av mange tiltak. Rovdyrforliket er samtidig er skjørt forlik, sier Terje Lien Aasland. (ANB)

Annonsebilag