Gå til sidens hovedinnhold

Ny studie: Fjerning av mandler hos barn øker risiko for astma og allergi

En av fem som får mandlene fjernet i barndommen, får luftveissykdommer, allergier og infeksjoner senere i livet, viser omfattende dansk studie.

Fjerning av mandler er et omstridt tema i helse-Norge, og spesialistene greier ikke helt å bli enige om hvem som kvalifiseres til fjerning av mandler eller hvordan inngepet bør utføres.

Legene har vært spesielt skeptisk til å fjerne mandlene hos barn, hovedsakelig fordi det kan være et risikofylt inngrep. Ofte oppfordres man til å vente for å se om problemet med hovne mandler vil forsvinne med årene.

LES OGSÅ: Dette øker risikoen for at barnet ditt får ADHD

En av fem

Mandler og polypper spiller en viktig rolle i kroppens immunforsvar. De produserer hvite blodlegemer og produserer antistoffer mot inntrengende mikroorganismer.

For første gang har danske forskere sett nærmere på langtidskonsekvensens av fjerning av mandler for barn, og konkluderer med følgende:

Hver femte person som fjerner mandlene i barndommen, får luftveissykdommer, allergier og infeksjoner senere i livet som følge av operasjonen. Forskerne så også på langtidskonsekvenser av å fjerne polyppene, og så at også det økte risikoen for de samme sykdommene betraktelig.

Omfattende studie

Den omfattende studien, som er omtalt av danske DR, er utført av evolusjonsbiologer på Biologisk Instistutt ved Universitetet i København, Universitetet i Melbourne og Universitetet i Yale.

Forskerne har analysert data fra nesten 1,2 millioner danske barn, alle født mellom 1979 og 1999, frem til de var minst 10 år gamle og maks 30 år.

LES OGSÅ: Gladnyhet for de som sover for lite: Det hjelper å sove lenge i helga

Blant de 1,2 millioner barna, hadde 60.000 av dem fått fjernet mandler, polypper eller begge deler før de fylte 9 år. Hos denne gruppen oppdaget forskerne en signifikant høyere risiko for å utvikle sykdommer som astma, lungebetennelse, kronisk obstryktiv lyngesykdom og andre

luftveisinfeksjoner enn de som aldri hadde fjernet mandlene.

Spesielt markant var forbindelsen mellom de som hadde fjernet mandler og/eller polypper og utvikling av sykdom i de øvre luftveiene.

- Etter hva vi kjenner til, er dette den første studien av denne typen som har blitt gjort. Ingen studie vil noensinne kunne bevise noe helt sikkert, men vi føler oss trygge på at det vi har oppdaget stemmer, sier Jacobus Jan Boomsma, en av forskerne bak undersøkelsen, til Nettavisen.

Les også

Ny forskning: Fedme linkes til 12 ulike typer kreft

Fire årsaker

Boomsma oppgir fire grunner til at forskerne føler seg trygge på at studiens resultat medfører riktighet:

1) Datamaerialet var veldig stort, med data fra 1,2 millioner barn studert over 30 år.

2) Forskerne hadde tilgang til deltakernes medisinske historie helt fra fødselen, slik at de kunne sjekke at de hadde relativt likt utganspunkt.

3) Forskerne vurderte i tillegg andre medisinske og sosioøkonomiske variabler som kunne påvirke risikoen for å utvikle sykdommer senere i livet.

4) Forskerne forventet at hvis de fant langtidskonsekvenser av fjerning av mandler, så ville det være sykdommer i respirasjonssystemet relatert til immunforsvaret - og det var akkurat det de fant.

Vil ha debatt

Ifølge Norsk helseinformatikk, er øre-nese-halslegene rimelig enige om enkelte kriterier som gjør at du kvalifiseres til operasjon:

Kraftige betennelser i tonsillene inntil 2-4 ganger i året over minst to år, 1-2 halsbyller, vedvarende og stadig halsbetennelser over 1-2 år eller tilfeller der tonsillene er så stor at de skaper puste- og svelgevansker for barnet.

Hvert år blir det gjort rundt 10.000 operasjoner med fjerning av mandler på offentlige sykehus eller hos private behandlere med offentlig refusjon i Norge, ifølge tall fra Tonsilleregisteret.

Til tross for at forskning peker mot alvorlige langtidskonsekvenser av fjerning av mandler, sier ikke forskerne bak studien at det nødvendigvis er feil å operere dem bort.

- Nei, det er ikke slik at man bør unngå å fjerne mandlene på generelt grunnlag. Vi håper nå at studien vår kan være utgangspunkt for en ny diskusjon blant legene, som i stedet for å bare vurdere kortvarig risiko ved operasjonen, også vil vurdere de langvarige konsekvensene, sier Boomsma.

Han understreker at antall mandeloperasjoner har gått ned siden han selv var barn på 50-tallet, hovedsakelig fordi det nå finnes andre måter å behandle barn som har søvnproblemer på grunn av hovne mandler.

- Vi håper at studien vil føre til at leger blir enda mer restriktive når de skal avgjøre om et barn bør opereres eller ikke, men det vil alltid være tilfeller hvor det å operere er den mest fornuftige løsningen.

Les også

Føflekkreft: Dette er føflekkene du bør være obs på

Kommentarer til denne saken