*Nettavisen* Nyheter.

Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere

 

Kristne diskrimineres nesten like mye som muslimer dersom de er åpne om troen sin når de søker jobb, viser en ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Per Løchen / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Kristne diskrimineres nesten like mye som muslimer dersom de er åpne om religiøs tilhørighet i jobbsøknaden, viser en ny, norsk avhandling.

13.11.19 07:51

– Det overrasker oss at kristen bakgrunn slår negativt ut når man skal søke jobb, sier Edvard Nergård Larsen, stipendiat ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi (ISS), Universitetet i Oslo til Vårt Land.

Sammen med kolleger har han sendt ut over 18.000 fiktive jobbsøknader til bedrifter i Norge, Nederland, Storbritannia, Tyskland og Spania. Nærmere 3.000 søknader var adressert til norske arbeidsgivere.

Les også: I kampen mot diskriminering vil regjeringen teste anonyme jobbsøknader

Hovedfunnet i den norske delen av undersøkelsen er at søkere med typiske norske navn foretrekkes fremfor søkere med utenlandske navn.

I CV-en oppga samtlige søkere at de hadde jobbet for en ikke-navngitt ungdomsorganisasjon. I halvparten av tilfellene ble organisasjonen til Kristian og Silje beskrevet som kristen, mens organisasjonen til Tariq og Yasmeen ble omtalt som muslimsk.

I tilfellene religion ble nevnt hadde duoen med utenlandske navn kun 10 prosent sjanse for å bli innkalt til intervju. Men også Kristian og Silje opplevde forskjellsbehandling. Sjansen deres for å bli innkalt var nå 20 prosent.

Les også: Jobbintervju: Hvordan svare på spørsmålet «Hvorfor vil du ha denne jobben?»

– Det er nesten like ille å være aktiv i en kristen organisasjon som å ha et pakistansk-klingende navn, konkluderer Larsen i en artikkel på nettsiden til Universitetet i Oslo , der funnene først ble presentert.

Av de fem landene undersøkelsene er utført i, er det kun i Norge kristne diskrimineres.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag