Norge er i verdenstoppen når det gjelder både forekomst og dødelighet av føflekkreft, og antall nordmenn som utvikler føflekkreft har økt siden etterkrigstiden, ifølge tall fra Kreftregisteret.
Nå viser en ny studie, finansiert av Kreftforeningen og publisert i British Journal of Dermatology, en sterk sammenheng mellom overvekt og tykkelse på kreftsvulsten i føflekken.
- Dette er interessant fordi tykkelsen på svulsten er den viktigste faktoren for hvor lenge du lever etter å ha blitt diagnostisert med føflekkreft, sier postdoktor og førsteforfatter Jo Stenehjem til Nettavisen.
Kort oppsummert: De med tynn svulst ved diagnose lever lenger enn de med tykk svulst. Jo høyere BMI (Body Mass Index), vekt eller kroppsareal, jo tykkere var svulsten, viser studien.
- Men dette gjaldt kun til et visst nivå; for høyeste BMI, vekt og kroppsareal, så vi nemlig at kurven for svulsttykkelse flatet ut og avtok. Vi tror dette kommer av at de største personene i mindre grad utsetter seg for overdreven soleksponering, som er den viktigste risikofaktoren for føflekkreft, sier Stenehjem i en pressemelding på Kreftregisteret sine nettsider.
Flere menn enn kvinner
Forskerne har basert seg på informasjon og oppfølging av over 290.000 personer, hvorav alle deltok i landsomfattende helseundersøkelser fra tidlig 70-tall til 2003. Gjennom perioden har deltakerne svart på spørreskjema, blitt målt og veid.
Frem til 2014, hadde 3.000 utviklet føflekkreft. For 2.570 av dem hadde forskerne informasjon om svulsttykkelse.
LES OGSÅ: Symptomer på kreft: Elleve faresignaler du bør være obs på
De som hadde tykkest svulst ved diagnose, det vil si fire millimeter eller mer, hadde også høyere gjennomsnittlig BMI. Det var dobbelt så mange menn som kvinner i denne gruppen.
- Vi tror dette delvis er styrt av atferd; tidligere studier har vist at overvekt og lav tilfredshet med egen kropp fører til at folk, og særlig menn, i mindre grad følger med på egen kropp, slik at føflekkreft-svulster kan vokse uoppdaget og derfor er tykkere ved diagnose, sier Stenehjem.
Solforbrenning aller farligst
Fra tidligere forskning vet man at det finnes en sammenheng mellom vekt og risiko for utvikling av føflekkreft. En norsk studie fra 2017 viser en klar sammenheng mellom overvekt og føflekkreft.
Jo høyere BMI, jo større er risikoen for å utvikle føflekkreft.
- Det stemmer at risikoen for å utvikle føflekkreft er høyere hos de med overvekt og fedme, men det er viktig å understreke at det er sol som er den sterkeste faktoren. Overdreven soling og solforbrenning er det som øker risikoen aller mest, sier Stenehjem, og fortsetter:
- Vi bor på den nordlige halvkule, men vi er velstående nok til å reise til solfylte land både én og to ganger i året. Mange sjokksoler seg, selv med lys hud, og da blir vi lett brent. I tillegg har vi fremdeles et ideal i Norge om at vi ønsker å bli brune.

Hudkreftdagen: Bare en av seks kjenner igjen en farlig føflekk
- Vi går senere til legen
Norge ligger altså ikke bare i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft, men også når det gjelder dødelighet av sykdommen.
I 2016 fikk 2114 personer diagnosen, og hvert år dør mer enn 300 nordmenn av føflekkreft.
24 prosent av føflekkpasientene i Norge ble diagnostisert med en svulsttykkelse på to millimeter eller mer, mens det til sammenligning bare var 15 prosent med samme tykkelse på svulvsten i USA og Australia.
- Dette kan henge sammen med at vi nordmenn er mindre bevisst på føflekker som endrer seg og at vi dermed kommer oss senere til legen. Det kan også henge sammen med dårligere dekning per innbygger når det gjelder hudleger i Norge, sammenlignet med USa og Australia, sier Stenehjem.
Linkes til 12 typer kreft
Nylig publiserte World Cancer Research Fund (WCRF) en rapport som linket overvekt eller fedme til 12 ulike typer kreft: Kreft i munn og svelg, spiserørskreft, magesekkreft, bukspyttkjertelkreft, galleblærekreft, leverkreft, tarmkreft, brystkreft, eggstokkreft, livmorkreft, prostatakreft og nyrekreft.
LES OGSÅ: Unik norsk studie viser at kostholdsendringer påvirker kreftrisiko
Ifølge rapporten kan 40 prosent av alle krefttyper forebygges, blant annet ved riktig kosthold og fysisk aktivitet.
