RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny viten om anoreksi

Sist oppdatert:
Anoreksi handler ikke bare om kropp, mat og vekt, viser en fersk undersøkelse.

(SIDE2): For første gang har 18 kvinner i alderen 18-34 år med diagnosen anoreksia nevrosa blitt dybdeintervjuet om hvordan de selv opplever sykdommen.

Psykologisk betydning
- Hovedfunnet våre er at anoreksien oppleves meningsfylt og kan ha mange psykologiske betydninger for kvinnene, sier Ragnfrid Nordbø, psykolog og doktorgradstipendiat ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, kan vi lese på Folkehelseinstituttets nettsider (fhi.no).

Spiseforstyrrelser blant barn
Tidligere undersøkelser viser at stadig flere unge får anoreksi, og barn helt ned i 10-årsalderen har symptomer på et tvangsmessig forhold til mat.

- Det er blitt legitimt å være opptatt av mat på en syk måte, har sosiolog Hege Widerberg tildligere uttalt til Side2 .

- Vi er selv blitt ernæringsfysiologer, og det at kroppsfokuset er så integrert i vår hverdag, bidrar til at unge mennesker lettere kan få spiseproblemer, mener hun.

Sosiologen sier at undersøkelser viser at barn helt ned i 10-årsalderen slanker seg.

En rekke faktorer
Kvinnene i den nye undersøkelsen tillegger anoreksien åtte ulike psykologiske meninger:

1. Trygghet

2. Unnvikelse

3. Mental styrke

4. Selvtillit - anoreksien kan gjøre at en kjenner seg flink, vakker, og vellykket. Dette øker følelsen av selvtillit, og oppmerksomheten rundt anoreksien kan kjennes som komplimenter man har gjort seg fortjent til.

5. Identitet

6. Omsorg

7. Kommunikasjon

8. Død - for noen få kan anoreksien også være et uttrykk for et ønske om å dø.

- Undersøkelsen viser at anoreksi ikke bare handler om kropp, mat og vekt. Skal vi kunne hjelpe de som har anoreksi og deres pårørende, må vi kjenne til de psykologiske betydningene som sykdommen kan få, sier Nordbø til fhi.no.

Anoreksia nervosa en svært alvorlig, men sjelden sykdom.

Spiseforstyrrelser forekommer hyppigst hos tenåringsjenter og unge kvinner, men rammer også prepubertetsbarn, eldre kvinner, gutter og menn. I følge Rosenvinge og Götestam (2002) har om lag 2 700 norske kvinner mellom 15 og 44 år anoreksi, 18 000 har bulimi og 28 000 lider av overspising. Man regner i dag med at 10-20 prosent av de som rammes av spiseforstyrrelser er menn (Götestam, Eriksen, Hagan, 1995). Kilde: FHI

Følg Side2 på mobilen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere