*Nettavisen* Nyheter.

Nybygg på Utøya symboliserer de drepte

Mani Hussaini foran det nye læringssenteret på Utøya, Hegnhuset. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Deler av det gamle kafébygget er bevart med kulehull og falmede roser.

19.07.16 13:48

13 ungdommer mistet livet i kafébygget på Utøya 22. juli 2011. Deler av bygget er nå bevart i hjertet av et nytt læringssenter, hvor ungdom kan reflektere over betydningen av demokrati.

Les også: 69.000 har besøkt 22. juli-senteret

Taket på det nye læringssenteret, kalt Hegnhuset, holdes oppe av 69 søyler. Søylene symboliserer de 69 som ble drept på Utøya 22. juli for fem år siden.

Søylene hegnes om av 495 tynnere bjelker, én for hver av dem som berget livet.

I hjertet av det nye huset står deler av det gamle kafébygget. Mens 13 ble drept, overlevde mange andre ved å søke dekning andre steder i bygget.

– Det som er igjen, symboliserer døden, men også overlevelsen, sa AUF-leder Mani Hussaini da han viste fram det nye bygget tirsdag.

Les også: Fem år etter Utøya

Kulehull

Kulehull og falmede roser er bevart, og en åtte meter lang og to meter høy tidslinje er sentral i bygget. Her er flere SMS-er som ble sendt fra Utøya 22. juli utstilt, både fra ungdommer som overlevde, og fra dem som ikke gjorde det.

Klikk på bildet for å forstørre.

SMS-er mellom pårørende og ofre fra 22. juli er en del av utstillingen. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB Scanpix)

Hussaini sier man her fortsatt kan se synlige bevis på hva som skjedde 22. juli, og at han er glad for at AUF valgte å ikke rive hele kafébygget.

– Hvorfor har vi gjort dette? Fordi vi mener at hvis vi ikke lærer av historien, er den dømt til å gjenta seg. Hvis ikke fremtidige generasjoner vet hva konsekvensen av ekstremisme er, så er det dømt til å gjenta seg. Derfor føler vi det som en plikt og et ansvar å videreføre historien herfra, fortsetter han.

For ungdommen

De nye delene av Hegnhuset er et senter for demokratilæring, og det er åpent for alle. Den fremste målgruppen er imidlertid ungdomsskoleelever.

– De som går på ungdomsskolen nå var 9-10 år den gang. De husker 22. juli som noe vondt, men ikke nødvendigvis hva det handlet om, mener AUF-lederen.

Her skal ungdommene få lære om hvilke holdninger og hvilket tankesett massedrapsmannen handlet ut fra, men også hvordan man kan verne om demokrati, ytringsfrihet og retten til å være seg selv, ifølge Hussaini.

Han mener ungdommene vil være de beste til å forsvare disse verdiene

Klikk på bildet for å forstørre.

Det nye læringssenteret på Utøya, Hegnhuset. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Kulehull og falmede roser er bevart, og en åtte meter lang og to meter høy tidslinje er sentral i bygget. Her er flere SMS-er som ble sendt fra Utøya 22. juli utstilt, både fra ungdommer som overlevde, og fra dem som ikke gjorde det.

De nye delene av Hegnhuset er et senter for demokratilæring, og det er åpent for alle. AUF håper nybygget skal få ungdom til å reflektere over betydningen av demokrati, utfordringer og hva de selv kan gjøre for å verne om demokratiske verdier. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Bilde fra det gamle kafébygget hvor 13 personer ble drept under terrorangrepet 22. juli 2011. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB Scanpix)


Klikk på bildet for å forstørre.

SMS-er mellom pårørende og ofre fra 22. juli er en del av det nye læringssenteret på Utøya, Hegnhuset, som ble presentert tirsdag formiddag. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB Scanpix)


Klikk på bildet for å forstørre.

Deler av det gamle kafébygget er bevart. Her ble 13 personer drept under terrorangrepet 22. juli 2011. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB Scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag