Nye anslag på antall asylsøkere - passerer 20.000 i oktober

NYE TALL: UDI-direktør Frode Forfang (bildet) Helsedirektoratet-direktør Bjørn Guldvog og DSB-direktør Cecilie Daae  hadde mandag ettermiddag felles pressekonferanse hvor de presenterer oppdaterte tall på antall asylsøkere.

NYE TALL: UDI-direktør Frode Forfang (bildet) Helsedirektoratet-direktør Bjørn Guldvog og DSB-direktør Cecilie Daae  hadde mandag ettermiddag felles pressekonferanse hvor de presenterer oppdaterte tall på antall asylsøkere. Foto: Ole Gunnar Onsøien (NTB scanpix)

UDI trenger 15.000 nye mottaksplasser. Vil så fort som mulig bort fra hotelløsninger.

19.10.15 15:47

UDI trenger 15.000 nye mottaksplasser og 80-100 nye asylmottak. De foreløpige anslagene for hvor mange asylsøkere som vil komme til Norge i år er på 20-25.000, men det viser seg å være et for lavt anslag, erkjenner UDI nå. UDI-direktør Frode Forfang vil foreløpig ikke gi et nytt anslag fordi usikkerheten er så stor.

Les også: UDI betaler 240.000 kroner i måneden for campinghytte

Les også: UDIs nye ankomstsenter for asylsøkere har åpnet i Råde

- Forrige uke kom det 2000 asylsøkere til Norge. Det er en viss økning i forhold til uken før. Det vi ser er at oktober måned ligger an til å passere september måend med ganske god margin, sa UDI-direktøren på en pressekonferanse mandag.

Så langt denne måneden er det kommet 4750 asylsøkere til Norge, og UDI regner med at vi kommer til å passere septembertallene. Tallet for hele september var 4900.

17.800 per dags dato

Per dags dato er det kommet 17.800 asylsøkere til Norge. UDI regner med at tallet vil passere 20.000 i løpet av oktober.

- Vi vil ikke nå gi et nytt anslag for året, men vi kan si at det blir høyere enn hva vi tidligere har oppgitt. Vi vil heller ikke nå gi et anslag for neste år, sier Forfang.

Økning fra Afghanistan

Fortsatt er det flest syrere som kommer som asylsøkere, men antallet afghanere øker. I gruppen afghanere har det tidligere vært flest enslige mindreårige. Nå er det flere voksne afghanere som kommer.

Vil bort fra hotell-løsninger

Om mottakssituasjonen sa Forfang at bosetting av asylsøkere midlertidig på hoteller ikke er noen ønskelig løsning og at det er noe myndighetene vil bort fra så fort som mulig.

- Det skal være nøktern og enkel standard, og det er det vi ønsker å opprettholde. Det blir feil å bruke dyre hotelløsninger, sa Forfang.

FLEST SYRERE: Fortsatt er det flest syrere som kommer som asylsøkere, men antallet afghanere øker. I gruppen afghanere har det tidligere vært flest enslige mindreårige. Nå er det flere voksne afghanere som kommer. Bildet er hentet fra transittmottaket på Refstad i Oslo. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Vil styrke psykiatri-kompetanse

Helsedirektoratet styrker kompetansen for psykiatri i kommunene for å møte behovene den stadig tiltakende flyktningstrømmen til landet fører med seg.

- Det er viktig at vi klarer å fange opp de som trenger psykisk helsehjelp så fort som mulig. Det kan ta tid å avdekke psykiske problemer. Det er viktig at de følges opp over tid. Vi jobber med å styrke kompetansen for dette i kommunene, sa direktoratets direktør Bjørn Guldvog på en pressekonferanse i UDI mandag ifølge NTB.

Samme sykdommer som nordmenn

Guldvog sa at asylsøkerne som kommer, i stor grad har de samme sykdommene som nordmenn.

- I den grad det er smittefare, skyldes det at det bor mange mennesker tett sammen. Alle får nødvendig helsehjelp når de kommer i kontakt med myndighetene. Vi har helsetilbud på flere steder der de kommer. 2 prosent eller 1 av 50 av dem har behov for hjelp, sa han.

De vanligste sykdommene er diaré og forkjølelse, og noen trenger medisiner for høyt blodtrykk eller diabetes.

Les også: Christina tok med seg asylsøkerne hjem

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.