RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye flyforsinkelser i vente

Foto: Heiko Junge/Scanpix
Sist oppdatert:
Norsk Flygelederforening varsler forsinkelser i flytrafikken til og fra Gardermoen søndag ettermiddag og kveld.

- Situasjonen gjelder i hovedsak trafikken vestfra, det vil si fra Bergen og nordover. Det som skjer er at de slår sammen en sektor i nord og en sektor i vest til én sektor, og dermed reduseres kapasiteten i luftrommet. Man vil få forsinkelser på et kvarter-20 minutter i 16-17 tiden, og 40-45 minutter klokken ni i kveld. Det er også fare for kanselleringer, opplyser informasjonssjef ved Oslo Lufthavn, Jo Kobro, til TV 2 Nettavisen.

Kobro understreker at det er bemanningssituasjonen i Røyken, og ikke flyselskapene eller omstendigheter på flyplassene, som fører til forsinkelser.

Årsaken er problemer med å finne personell som har mulighet til å påta seg overtid, skriver Norsk Flygelederforening (NFF) i en pressemelding.

- Ny ledelse i Avinor er det eneste som kan løse dagens problematiske situasjon, hevder tillitsvalgt i forbundet, Paul Johannessen.

Strenge restriksjoner
Flygeledere har strenge restriksjoner tilknyttet overtidsbruk. Dette ifølge pålegg fra Luftfartstilsynet. Bemanningssituasjonen på Oslo kontrollsentral er slik at man daglig er direkte avhengig av frivillig overtid for å opprettholde en normal operativ driftsituasjon. Denne situasjonen kan gjenta seg da ledelsen i Avinor i tillegg har stoppet utdanningen av nye flygeledere, heter det i meldingen.

Fredag manglet to flygeldere på vakt i Røyken.

- I dag kommer vi til å være en i minus, dessverre, opplyser Paul Johannessen i NFF til TV 2 Nettavisen.

«Vanvittige disponeringer»
- Det eneste som kan løse dagens situasjon er en ny ledelse i Avinor, det tror jeg både jeg og 2500 andre personer her mener. Ledelsen har foretatt vanvittige disponeringer. Det vi ser nå er effekten av å kjøre vaktlister uten antydning til backup. Med en gang noen er ute, merker alle som har bestilt sydentur dette. Dét synes vi er håpløst, understreker Johannessen.

I tillegg, påpeker Johannessen, er flygelederutdanningen kuttet.

- Et helt kull er tatt ut, og millioner av kroner som allerede er gått med til å leie lokaler til utdanningen i USA, gått med, fortviler NFF-ledelsen.

Hvilke avganger som blir rammet, kan du sjekkepå Oslo Lufthavns hjemmesider. Siden oppdateres fortløpende med informasjon av forsinkelser og kanselleringer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere