RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Marlene Franzen (iBergen.no)

Nye glassbiter i brødet

Sist oppdatert:
Fire måneder etter at brød over hele landet ble infiserte av glass, er bitene nå tilbake.

(iBergen.no) I november gikk Mattilsynet ut og advarte mot glassbiter i grove rundstykker og brød. Samtlige grove brødtyper ble trukket tilbake fra markedet, sammen med et større parti solsikkekjerner importert fra Kina.

Fjernet fra butikkhyllene
Samtidig ble forbrukere anbefalt å kaste brød som var kjøpt i perioden 17. til 31. oktober. I løpet av én uke fikk Mattilsynet åtte henvendelser fra hele landet der brødspisere hadde tygget over glassbiter. Felles for dem alle var at brødene innehold solsikkekjerner fra Kina.

Etter at råvarepartiet fra Kina ble sperret for bruk i bakerier, forsvant problemet med glassbitene.

Men nå er de tilbake igjen.

Nye biter
For i denne grove brødskiven var glassbitene tallrike da den ble satt til livs fredag ettermiddag. Mattilsynet har ikke mottatt noen bekymringsmeldinger fra forbrukere angående de nye glassbitene, men vil nå se nærmere på saken.

- Jeg har kontaktet bakeriet som har produsert brødet der disse bitene ble funnet. En representant derfra fortalte at de ikke har brukt solsikkekjerner fra partiet som ble sperret, sier Ragnhild Fismen i Mattilsynet Bergen til iBergen.no.

Skiftet importør
Produksjonsleder ved bakeriet sier til iBergen.no at de etter glassbitfadesen i høst fortsatt har benyttet samme som leverandør av råvarer, men at disse har skiftet til en annen importør enn den kinesiske.

Men etter det leverandøren har fortalt Mattilsynet har de likevel tatt inn 20 tonn med solsikkekjerner fra Kina den siste tiden. Av disse er det fortsatt 15 sekker på lager.

De betviler at glassbitene kan stamme fra dette partiet, ettersom det ikke er brukt i melmiksen som brødet med glassbitene er laget av. Dette er en melmiks som leverandøren selv produserer og selger videre til bakerier.

- Det er jo mistenkelig likt den tidligere saken fra i høst, men vi kan ikke si noe sikkert ennå. Saken vil uansett bli registert som et mulig nytt tilfelle og undersøkes nærmere, forklarer Fismen.

Stanser produksjonen
Hun har satt Mattilsynet i Asker og Bærum på saken. I mellomtiden vil bakeriet i Bergen stoppe produksjonen av brød med denne melmiksen inntil de har fått klarhet i hva som egentlig har skjedd.

Dersom det viser seg at leverandøren har mottatt nok et infisert parti fra Kina kan det få følger både for dem og importøren.

- Hvis de var bevisste på at det kunne være glassbiter i partiet, så er det et brudd på forskriftene. Siden vi ennå ikke vet hva som har skjedd er det vanskelig å si nå om det kommer noen former for sanksjoner mot denne leverandøren, men det vil jo være grunnlag til å være kritiske til dem i framtiden, sier Fismen.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere