Nye opptøyer i Kosovo

De norske soldatene i Kosovo tar seg torsdag av nye opptøyer. Oberst Nils Hanheide sier at det er for sent å roe ned folkemengden, og at alt som nå kan gjøres er å ri stormen av.

18.03.04 19:35

Reuters melder at Nato-styrker torsdag skjøt tåregass mot en albansk folkemengde, samtidig som vitner hørte skyting i byen Mitrovica. Franske fredsstyrker skjøt også med gummikuler mot folkemengden, som prøvde å nærme seg en serbisk ortodosk kirke i den sørlige delen av den etnisk delte byen.

De norske styrkene som er stasjonert nær Pristina møter også rasende folkemengder, og nordmenn er skadd.

Indikasjoner på større opptøyer
- Situasjonen er ennå ikke så ille som i går, men vi har indikasjoner på at det kan bli en stor folkemengde som vil ta seg sørover. Foreløpig har vi en god del ungdommer som kaster stein mot våre styrker, sier kontingentsjef Nils Hanheide til TV 2 Nettavisen torsdag ettermiddag.

250 til 300 nordmenn er plassert ut sør for Pristina sammen med svenske og irske styrker.

- Oppdraget er som i går å stanse kosovoalbanere som vil trenge seg sørover for å angripe serbiske landsbyer sør for pristina. Klarer vi ikke det blir det tap av menneskeliv på begge sider. Da vil de bruke skytevåpen, sier Hanheide.

- Må rase fra seg
Politiske ledere i Kosovo har forsøkt å mane til ro blant de aggressive folkemengdene i området, men til ingen nytte. Etter at to kosovoalbanske barn ble funnet døde i Mitrovica onsdag har gruppen reist seg i raseri mot serberne som de gir skylden for barnas død.

- Det er for sent å mane til moderasjon nå. Nå må folkemengdene få rase fra seg, sier Hanheide.

Også torsdag har nordmenn blitt lettere skadd i møte med folkemassene. Onsdag ble 20 nordmenn lettere skadd.

- Naturlig at dere er urolige
- Det er nesten umulig å unngå skader i møte med en så aggressiv folkemengde. Jeg har i dag snakket med soldater som har kommet tilbake med lettere skader. De har en følelse av at dette mestrer de, og at de klarer å gjøre jobben, sier obersten.

Til pårørende som har sine kjære i Kosovo vil Hanheide si følgende:

- Det er naturlig at dere er urolige, men vi gjør alt vi kan for å unngå skader. Soldatene våre er godt trent. Får vi skader så ringer soldatene eller noen andre så fort som mulig hjem. Ingen nyheter er altså gode nyheter. Det vi ønsker minst er en telefonstorm fra Norge som blokkerer alle linjer, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.