*Nettavisen* Nyheter.

Nye rettskrivingsregler 1. juli

Lite brukte former går ut av ordlistene, mens tradisjonelle former som er mye brukt, blir godkjent som en del av den offisielle rettskrivingen fra og med 1. juli.

22.02.05 19:33

Det blir resultatet av den nye rettskrivingsnormalen for bokmål fastsatt av Kultur- og kirkedepartementet etter forslag fra Norsk språkråd.

Eksempler på såkalte klammeformer eller sideformer som i dag ikke kan brukes i lærebøker eller statsforvaltningen, men som fra og med 1. juli blir å regne som tradisjonell form, er «dro», «ba», «ga» og «sto»

Ingen nynorskendring
I tillegg blir selve rettskrivingssystemet forenklet ved at skillet mellom hovedformer og sideformer forsvinner. Sideformer er former som står oppført i klamme i ordlistene, og som ikke kan brukes i lærebøker og i statstjenesten.

På oppdrag av departementet utredet Norsk språkråd en tilsvarende forenkling av rettskrivingsreglene i nynorsk, men dette forslaget ble ikke vedtatt. Nynorsk beholder dermed systemet med hovedformer og sideformer.

Ikke «tyve» og «tredve»
Noen av språkrådets forslag ble nedstemt av departementet. Dette gjelder endringer i bøyningsformer av enkelte substantiv, og vedtaket om å ta tallformene «tyve» og «tredve» inn i den offisielle bokmålsnormen.

«Tyve» og «tredve» blir holdt utenfor fordi departementet mener disse formene ikke uten videre lar seg kombinere med den offisielle tellemåten.

Les mer om de nye rettskrivingsreglene på Kultur- og kirkedepartementets nettside.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.