RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye SEFO til Hamar

Den nye spesialenheten som skal etterforske folk i politi og påtalemyndighet, skal lokaliseres til Hamar.

Det har Justisdepartementet bestemt. Enheten erstatter dagens SEFO, som legges ned.

Den mest aktuelle lokaliseringen av spesialenheten er Åker gård.

Justisdepartementet regner med at enheten skal være i funksjon fra årsskiftet, heter det i en pressemelding.

- Hensikten med den nye spesialenheten for politisaker er å sikre allmennhetens tillit til at etterforskning skjer på en mest mulig uhildet og uavhengig måte. En viktig endring er blant annet at polititjenestemenn ikke skal delta i etterforskningen av kolleger, sier justisminister Odd Einar Dørum.

20 stillinger
Ved hovedkontoret på Hamar vil det bli mellom 15-20 nye stillinger. Departementet vil etter hvert vurdere om det skal etableres avdelinger også regionalt.

Stillingene er både faste og rekrutteres ved verv. De som rekrutteres ved verv, skal ikke ha for nær tilknytning til påtalemyndigheten eller politiet. Departementet foreslår også en karantenetid på to år for dem som rekrutteres til verv.

–Praktisk
Lokaliseringsavgjørelsen er ifølge Dørum et resultat av praktiske hensyn og distriktspolitikk.

- Stortinget ga oss i oppdrag å legge det sentralt til Østlandet og med tett tilknytning til viktige kommunikasjoner. Det er et slikt forhold mellom Hamar og hovedflyplassen, sier han til NRK. Dessuten har byen en viktig domstol.

Erstatter SEFO
Den nye spesialenheten skal erstatte dagens SEFO, etterforskningsorganene for politisaker. De ansatte juristene skal etterforske embeds- og tjenestemenn i politi og påtalemyndighet på heltid, ikke som dagens ordning der en dommer, en advokat og en politietterforsker har hatt oppgaven som biverv.

Enheten er underlagt Riksadvokaten.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere