RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye skoler samler støv

Sist oppdatert:
Halvparten av nye og oppussede skoler har for mye støv.

Støvverdier er for høye når mange nye og renoverte skoler står ferdige.

I alt 903 rom i 38 ferdigstilte bygninger er undersøkt av eksperter fra Teknologisk Institutt og SINTEF Byggforsk de siste fire årene.

NA24 - din nærigslivsavis

Bare rundt halvparten av rommene tilfredsstiller kravene til hvor mye etterlatt støv som tillates i henhold til bransjenormen.

- Dette er ille, og viser at helseplager som følge av dårlig innemiljø ikke tas på alvor av byggebransjen. Innebygd støv kommer fram ved bevegelser i lufta. Vinddrag og bevegelser i rommet er nok til at støv som ligger gjemt over himlinger eller bak vegger ristes løs, sier Inger Dahl i Teknologisk Institutt, ifølge det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Undersøkelsene er gjort i sykehus, skoler, kontorer, industribygninger og butikker. I nyoppussede skoler var hele seks av ti rom for støvete. Ifølge Statens arbeidsmiljøinstitutt har en av fem ansatte ukentlig plager på grunn av inneklima på kontoret. Vanlige plager er tretthet, hodepine, irritasjon i øynene, tetthet i nese og tørrhet i huden.

- Det folk ofte tror er tørr luft, er egentlig høye støvverdier i innelufta. For dårlig renhold, både under byggeprosessen og etterpå, er som regel årsaken til plagene, sier Dahl.

Andel rom med for høye støvverdier:

Nye bygg:

Sykehus 43,4 %
Skoler: 23,4 %
Kontorer: 50,7 %
Andre: 76,2 %

Renoverte bygg:

Sykehus: 34,2 %
Skoler: 62 %
Kontorer: 71,6 %
Andre: 71,4 %

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere