RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye statsråder: - En 15 år gammel episode er glemt i løpet av noen dager

STATSRÅDER: Frank Bakke-Jensen (f.v), Erna Solberg, Per-Willy Amundsen og Terje Søviknes møtte pressen etter statsrådskiftet tirsdag.
STATSRÅDER: Frank Bakke-Jensen (f.v), Erna Solberg, Per-Willy Amundsen og Terje Søviknes møtte pressen etter statsrådskiftet tirsdag. (Scanpix)
Sist oppdatert:
Søviknes-saken vil ikke påvirke den nye statsrådens jobb.

Tirsdagens utnevnelse av tre nye statsråder har gjort at statsminister Erna Solberg må svare på spørsmål om gamle saker rundt de nye Frp-statsrådene.

Terje Søviknes fra Frp går inn som olje- og energiminister, etter flere perioder som ordfører i Os. For 15 år siden var det en sex-skandale han var mest kjent for.

I 2001 ble Søviknes tvunget til å gå av som nestformann i Frp etter at det ble kjent at han hadde hatt sex med en 16 år gammel jente under landsmøtet i partiets ungdomsorganisasjon.

- Angret hver dag

Da Søviknes overtok statsråd-nøkkelen tirsdag ettermiddag, hadde han dette å si om saken fra 2001.

- Det skulle aldri skjedd, og jeg har angret hver dag. Det var en tung sak for alle, og det var mitt ansvar.

- Så håper jeg samtidig at folk ser den jobben jeg har gjort i 17 år i Os, og den jobben jeg nå skal gjøre som statsråd. Det er en krevende sak å ha med seg, og den vil alltid være der.

LES mer: Dette er de tre nye statsrådene

INN I REGJERINGEN: Per-Willy Amundsen og Terje Søviknes.

- Ble henlagt

Solberg mener saken ikke vil påvirke regjeringens arbeid.

- Saken med Søviknes resulterte i at politiet henla saken. Det er en klar og tydelig frikjenning. Da må vi spørre oss selv hvor lang tid det skal det gå etter en sak, før folk kan bidra fullt ut, sier Solberg.

IKKE KONTROVERSIELT: Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum.

Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, sier til Nyhetskanalen at sex-skandalen rundt Søviknes vil få lite å si for hans rolle som statsråd.

- Den saken blir ikke viktig i det hele tatt. Han er inne i sin femte periode som ordfører, og har vist han er populær. En 15 år gammel episode er glemt i løpet av noen dager.

Klimafornektere

Utnevnelsen av Amundsen som justis- og beredskapsminister har ikke vært enkel å svelge for Venstre-leder Trine Skei Grande. Han skal styre justisdepartementet sammen med innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

- De er begge klimafornektere og de har begge en retorikk når det gjelder innvandring som er problematisk, sier Skei Grande.

På spørsmål fra pressen, om hva Solberg tenker om at det er to klimafornekter, svarte hun slik.

- De må forholde seg til at klimaforandringene er menneskeskapte.

- Skarpe meninger

Da Amundsen møtte pressen ba han om å bli vurdert ut ifra jobben han gjør som statsråd og ikke på bakgrunn av sine tidligere uttalelser i opposisjon.

- Jeg skal være en justis- og beredskapsminister for alle og hele Norge, sier Amundsen til NTB.

Han erkjenner at han er kontroversiell allerede før han har startet i jobben.

VENSTRE-LEDER: Trine Skei Grande.

- Jeg har vært opposisjonspolitiker i mange år og hatt mange skarpe uttalelser. Det vet alle som har fulgt meg. Mange har skarpe meninger om meg, og det aksepterer jeg.

Ikke kontroversielle

Stavrum mener ingen av utnevnelsene er særlig kontroversielle.

- Utnevnelsene er ikke veldig kontroversielle; to Frp-politikere går ut og to nye kommer inn, en distriktspolitiker fra Nord-Norge erstatter en annen fra Nord-Norge, sier Stavrum til TV 2 Nyhetskanalen.

- Den mest kontroversielle av dem er Per-Willy Amundsen. Han har sterke meninger om innvandring, og han tror ikke på menneskeskapte klimaendringer. Det er spesielt provoserende for Venstre. Men han kommer nok til å holde seg ganske lavt i klimapolitikken fremover.

LES også: Fabian Stang: - Jeg gleder meg til å se ham i en ny rolle

Statsminister Solberg møtte pressen etter at de tre nye statsrådene var presentert. Dette sa hun:

- Ingen invitasjon

Også KrF-leder Knut Aril Hareide reagerer på hvordan den nye regjeringen ser ut.

- Endringene som er blitt gjort i regjeringen oppleves ikke som en invitasjon til sentrum, snarere tvert imot, sier han til NTB.

Det sa han sa han møtte pressen i vandrehallen på Stortinget, sammen med Skei Grande.

- Endringene oppleves ikke som en invitasjon til sentrum, men alle nye statsråder fortjener en sjanse. De må vurderes ut ifra den politikken de leverer, sa Hareide.

Solberg sier det derimot ikke er grunn for Venstre eller KrF å uroe seg for for sentrums-samarbeidet.

- Grunnlaget for hvordan vi skal styre på områder vi er enige med Venstre og Krf, har vi laget en felles plattform på. Det skal alle statsråder styre på.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere