Gå til sidens hovedinnhold

Nye våpen mot spreke sædceller

Kvinner som ønsker å stanse spreke sædceller har et hav av muligheter. P-ring, p-stav, p-sprøyte og p-spray er populære våpen, og neste uke lanseres p-plasteret.

- Mangfoldet er positivt. Det gir forbrukeren mulighet til å velge prevensjonsmiddel etter smak og behag, sier professor Britt Ingjerd Nesheim, avdelingsoverlege ved Ullevål Universitetssykehus til NTB.

Spiral, kondom og p-pille er fremdeles populære og effektive hjelpemidler for å hindre uønskede svangerskap.

Men de siste årene har det dukket opp stadig nye prevensjonsmidler. Neste uke blir p-plasteret lansert i Norge.

P-plaster
P-plasteret har vært i bruk i flere europeiske land og i USA en stund. Neste uke lanseres plasteret i Norge. Plasteret må skiftes hver uke, og siden hormonene sitter i plasteret, må det sitte på huden hele tiden for å ha effekt.

- Det fungerer som en p-pille, bare at det er i plasterform, sier Nesheim. P-plasteret kommer i tillegg til en rekke nye hormonprodukter som er kommet på markedet de siste årene.

For halvannet år siden ble p-ringen lansert. Ringen må skiftes hver tredje uke. P-sprøyten har også vært på markedet i noen år. Den må settes hver tredje måned.

- P-staven har ikke slått så godt an, av en eller annen grunn, forteller professor Nesheim. Årsaken kan være at det må et lite inngrep til for å få p-staven under huden. Etter tre år må den byttes.

Valgfrihet
Kvinner som har fått barn, velger fremdeles spiralen. Den viktigste nyheten for mødre, er hormonspiralen. Det er derfor først og fremst unge kvinner som nå får et utvidet prevensjonstilbud.

- Alle prevensjonsmidlene er sikre. Hvilket prevensjonsmiddel som passer best, blir derfor mer et individuelt spørsmål, mener Nesheim. I 1998 kom den såkalte angrepillen, som nå er reseptfri. Avdelingsoverlegen mener erfaringene er positive, og ser gjerne at flere prevensjonsprodukter blir reseptfrie. Det burde være uproblematisk dersom pakken er utstyrt med tilstrekkelig informasjon, mener hun.

- Man må kunne ha tiltro til at enhver kvinne har omsorg for seg selv. Det er jo ikke verre enn at kvinnene kan oppsøke lege dersom de er usikre, legger hun til. Og fremdeles er det kvinner som får nye muligheter til å hindre svangerskap.

- Det har vært forsket mye på feltet, men det har vist seg at det er langt vanskeligere å stanse spermier uten bivirkninger enn å hindre eggløsning, konstaterer Nesheim.

(NTB)

Reklame

Nyhet: Nå får du denne bilen som ladbar hybrid