*Nettavisen* Nyheter.

Nyhetskanalen må vekk

Foto: (Foto: Hans-Inge Langø/iOslo.no)

Oslo kommune har talt. Fristen er fredag klokka 14.00.

11.01.07 19:58

Hvis du klistrer opp en liten papirplakat i Oslo, risikerer du 500 kroner i bot fra Trafikketaten. Men hvis du derimot henger opp et enormt reklameseil, svir straffen litt hardere.

Denne uken ble Karl Johans gate 14 prydet av et særdeles stort reklameseil for TV 2 Nyhetskanalen. Seilet går over flere etasjer på bygningen hvor TV-kanalens holder hus, og kan vanskelig oversees. Det har Plan- og bygningsetaten i Oslo i hvert fall ikke klart, som nå truer huseier med tvangsmulkt.

- 50.000 i bot
- Hvis huseier ikke fjerner reklameseilet innen fristen, vil etaten vedta tvangsmulkt. Denne konkrete saken er ikke behandlet, men i tilsvarende saker tidligere har mulkten vært på 30-50.000 kroner, sier saksbehandler Chris Hartmann ved Plan- og bygningsetaten til iOslo.no.

Fra Plan- og bygningsetatens brev til TV 2 og huseier:

«Det gjøres videre oppmerksom på at Plan- og bygningsetaten sammen med et eventuelt vedtak om pålegg uten ytterligere varsel vil kunne fastsette tvangsmulkt i medhold av plan- og bygningslovens § 116a.»

Etaten håper de høye mulktene skal virke avskrekkende for annonsører og reklamebyrå som håper på billig reklameplass uten å måtte søke.

- Vi ser at slike seil har stor verdi. Derfor må vi sette høye mulkter, så reklamebyråene velger å følge reglene, sier Hartmann.

Alle reklameseil i Oslo må søkes om på forhånd, noe etaten mener ikke er gjort i denne saken. Dermed må reklameseilet fjernes innen fredag klokka 14.00.

- De kan fremdeles søke om tillatelse, men seilet må ned i mellomtiden, sier Hartmann.

Mange ulovlige seil
- Er dette et stort problem i Oslo?

- Ja, vi har ganske mange slike saker. Det kommer i bølger, og det siste halvåret har mange firmaer hengt opp reklameseil uten tillatelse, forteller Hartmann.

Hartmann er overrasket over at enkelte seilprodusenter og reklamebyrå blir tatt for ulovlige reklameseil gang på gang.

- Det er jo jobben deres å vite at man må søke om tillatelse på forhånd, og dette burde de informere sine kunder om, sier Hartmann.

I verste fall kan «synderne» få problemer med å skaffe seg tillatelse neste gang de vil sette opp et reklameseil.

- Mange ringer og klager
Etaten er bekymret for byens estetikk og trafikksikkerhet, men også Oslo-borgerne ergrer seg over stadig nye reklameseil.

- Det er mange som ringer oss på morgenen og er opprørte over nye reklameseil som er satt opp i løpet av natta, sier Hartmann.

TV 2 har ennå ikke tatt noen avgjørelse ennå, men sier til iOslo.no at de jobber for fullt med å løse saken.

- Vi har tatt imot brevet fra etaten, og vi er selvfølgelig lei oss hvis noen regler er brutt, sier informasjonssjef i TV 2, Marianne Røiseland, til iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.