*Nettavisen* Nyheter.

Nynazist gikk i politifella

Foto: (Morten Ø. Karlsen/TV 2 Nettavisen)

OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): Nynazisten Daniel de Linde erkjenner straffskyld i forbindelse med tabberanet på Grünerløkka i 2003. Les hvordan politiet lurte 25-åringen.

05.01.05 16:09

De Linde erkjente onsdag straffskyld for ran og oppbevaring og kjøp av våpen i forbindelse med ranet i Oslo i april 2003.

Det kom frem da rettssaken mot De Linde (25), nynazisten Terje Sjølie (30), Trond Ron Jarle Horgen (40) og en 30-åring startet i Oslo tingrett onsdag.

Sjølie, som er svogeren til de Linde, og de to andre nektet straffskyld da rettssaken startet.

Ranet fant sted inne i en Nordea-filial på Grünerløkka i Oslo 22. april 2003.

Byttets ransbil foran videokamera

Den største tabben ranerne gjorde, skjedde da de skulle skifte ransbil.

Ifølge politiet stakk ranerne fra Nordea-filialen på Grünerløkka i en Chevrolet Tahoe. Fluktbilen ble deretter byttet ut med en rød VW Transporter.

Under rettssaken onsdag kom det frem at denne bilen er disponert av Daniel de Linde.

Det som gjør saken mer spesiell, er at selve bytte av fluktbil skjedde foran overvåkingskameraene til et sykehjem i Oslo.

Dermed sitter politiet på hele bilbyttet på video.

Det var etter å ha knyttet de Linde til den røde bilen, som han ifølge registeret disponerte, at politiet kom på sporet av 25-åringen.

Politiet lurte de Linde

Politiet fant ransutbyttet i en blykledd kasse på Fornebu. Politiet byttet deretter ut kofferten og spanet på både garasjen og de Linde.

Fire dager etter ranet dukket de Linde opp og hentet både kassen og kofferten. Etter å ha plukket den opp, møtte de Linde med Horgen.

De to kjørte deretter til Skogbygda på Skarnes hvor de ble pågrepet av politiet. Samme dag, 26. april, ble også Terje Sjølie pågrepet og siktet for ranet.

Horgen nekter skyld for ranet og viser blant annet til at han skulle til Skogbygda med de Linde for å bygge et hjemmebrentapparat.

Den fjerde tiltalte ble pågrepet halvannen måned senere.

- Røper ikke ranerne

Linde opplyste i retten onsdag at han ikke vil si hvem som deltok i ranet.

- Jeg skulle bygge kassene som ranspengene skulle ligge i etter ranet og deretter åpne kassene og levere pengene til de som gjennomførte ranet. For det skulle jeg få 20 prosent av utbyttet, sa de Linde i retten onsdag.

Både de Linde og Sjølie er kjente skikkelser i nynazistmiljøet. Horgen og Sjølie er tidligere dømt for væpnede ran.

Under ranet kom gjerningsmennen seg unna med tre millioner kroner. Dette utbyttet har politiet sikret seg.

De beslagla også flere skytevåpen.

Tiltalt for Aker brygge-ranet

Klikk på bildet for å forstørre.

Daniel De Linde er også tiltalt for grovt ran etter at tre ranere fikk med seg om lag fem millioner kroner fra DnBs lokaler på Aker brygge 30. august i år.

Bandidos-sjef Lars Harnes er også tiltalt i denne saken.

Harnes og De Linde ble begge pågrepet på fersken, med våpen, kassetter fra minibanken og nattsafeposer i det de flyktet fra banken

TV 2 Nettavisen kommer med mer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.