*Nettavisen* Nyheter.

Nynazister vil skape nordisk rike

De kaller seg nasjonalsosialister og sier de vil kjempe for et fritt Norden - med våpen i hånd.

28.04.08 06:43

Det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) advarer mot den nynazistiske grupperingen Svenska motståndsrörelsen (SMR) og frykter en opptrapping av den høyreekstreme volden.

- Beredt til å bruke vold
- I og med at SMR tydelig i ord og handling har vist at de er beredt til å bruke vold for å nå sine politiske mål, så utgjør de en trussel mot andre borgeres frihet og rettigheter og dermed på et vis også mot demokratiet, sier Karin Lönnheden, Säpos sjefanalytiker ifølge svensk TV 4 Nyheterna.

Den høyreekstreme organisasjonen ledes av den kjente nynazisten Klas Lund (40), som på 1980-tallet ble dømt for mishandling med døden til følge. Så sent som 2004 ble han dømt til seks års fengsel for grovt ran i Härjedalen. Politiet fant en skarpladd pistol da de aksjonerte mot Lunds hytte i Skaraslätten.

Var på rømmen i Norge
I 2005 var Lund på rømmen fra svensk politi og ble pågrepet under en væpnet politiaksjon i Kristiansand. En nordmann med fortid i den norske nynazistiske grupperingen Boot Boys ble siktet for å ha skjult rømlingen for politiet.

- Det vi finner bekymringsfullt er delvis at retorikken trappes opp, men også at flere tilhengere av SMR har begått grove voldsforbrytelser den siste tiden, sier Lönnheden ifølge TV 4 Nyheterna.

På sin hjemmeside kaller SMR seg nasjonalsosialister. De skriver videre at de kjemper for det svenske folkets frihet og overlevelse og at de er motstandere av innvandring, raseblanding og det flerkulturelle samfunn.

Med forgreninger til Norge
Ifølge SMRs hjemmeside - som også har lenker til en norsk søsterorganisasjon - er et av målene å etablere et nordisk rike gjennom en kompromissløs kamp.

Fant automatvåpen og sprengstoff
Fredag ble det reist tiltale mot 28 år gammel mann fra Stockholm som siden 1990-tallet har vært medlem av SMR. Politiet fant både automatvåpen og sprengemner som ligner de som ble benyttet av terrorbomberne i London for snart tre år siden. Påtalemyndigheten mener mannen har hatt som mål å sprenge bygninger eller anvende våpnene mot politiske motstandere, ifølge TV 4 Nyheterna.

Kilder: nyhetskanalen.se, patriot.nu, fvn.no, Wikipedia, aftenposten.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.