*Nettavisen* Nyheter.

Nytt barn E.coli-smittet

Barn nummer 14 har fått påvist E.coli-bakterien. Nå trekker Gilde tilbake 70 tonn pølser.

20.03.06 20:08

Nok et barn er bekreftet smittet av den farlige bakterien, opplyser Folkehelseinstituttet.

- Det er en gutt fra Akershus som ble syk 10. mars. Han har hatt diaré, ikke nyresykdom. Han har ikke vært alvorlig syk, og er skrevet ut fra sykehuset. Han er i fin form nå, sier Preben Aavitsland, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, til TV 2 Nettavisen.

Vær obs på diaré
Smittekilden til E.coli-bakterien er foreløpig ikke kjent, men Mattilsynet utpekte mandag morrpølser fra Gilde som synderen. Gutten fra Akershus skal ha spist både kjøttdeig og pølse fra Gilde.

Folkehelseinstituttet ser nå på prøver fra spekepølser og pasienter i laboratoriet.

- Er det grunn til bekymring for barn som har spist slike pølser den siste uken?

- Nei, jeg vil ikke si at det er spesiell grunn til bekymring. Men foreldre kan være spesielt oppmerksomme på diaré. Får barna diaré, bør foreldrene kontakte lege, sier Aavitsland.

Internasjonal hjelp
Jakten etter smittekilden har pågått i tre og en halv uke. Først ble Gildes slakteri på Rudshøgda satt under lupen, deretter gikk turen til Fosen. Mistanken mot morrpølse fra Sogndal er den tredje Mattilsynet retter mot selskapet. Gilde-ledelsen holdt mandag ettermiddag pressekonferanse i sine lokaler på Løren i Oslo.

– Jeg regner med at Folkehelseinstituttet og Mattilsynet knytter til seg den nødvendige kompetanse – også internasjonal – for å finne smittekilden. Det skylder vi først og fremst de syke barna, men også usikre forbrukere, våre 5.500 ansatte og 28.000 eiere, sier konsernsjef i Gilde, Axel Krogvig.

Han vil ikke kritisere Mattilsynet, men i ønsket om å hente inn utenlandsk hjelp, ligger en indirekte kritikk.

– I en så alvorlig og krevende sak må vi må bruke alle våre ressurser på å finne smittekilden. Liv og helse er det viktigste, og det er ressurskrevende og feil å vurdere kritikk av de offentlige instanser, sier Krogvig.

- Ikke kritikk
Han avviser at dette er kritikk av Mattilsynet.

– Det må ikke oppfattes som kritikk. Dette er en alvorlig sak som har gått over lang tid. Statsrådene sier at det ikke skal stå på ressurser, og når vi gjennom alle analysene som er tatt ikke har kommet nærmere noe svar, må det være mulig å knytte til seg all mulig kompetanse, sier Krogvig.

Han er glad helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad har lovet en full gjennomgang av den såkalte e.coli-saken i ettertid.

– I denne vanskelige saken har Gilde hele tiden hatt fokus på å sikre liv og helse, og å finne smittekilden. Gilde har lojalt fulgt Folkehelseinstituttets og Mattilsynets mistanker og anbefalinger, sier konsernsjef i Gilde, Axel Krogvig.

– Det skal fortsatt ikke herske tvil overhodet om at Gilde tar ansvar for det vi gjør.

Tungt press
I tre og en halv uke har konsernet forholdt seg til et ubekreftet smittespor knyttet til slakteriet på Rudshøgda. Gilde Fosen har vært under mistanke, og Gilde har i dag redusert aktiviteten med 25 prosent. Mindre behov for arbeidskraft, opphoping av slaktedyr kan få uoversiktlige konsekvenser, og Krogvig frykter det står om Gildes fremtid. Mattilsynet vurdere å midlertidig stenge hele anlegget i Sogndal.

– Smittejakten har foregått i tre og en halv uke før vår del. Vi opplever det usedvanlig pressende og tungt. Våre ansatte ved de ulike anleggene har veldig utfordrende tider, sier Krogvig, som ikke vil ikke anslå det økonomiske tapet selskapet har lidd.

– Vi har ikke hatt ressurser til å telle opp penger og tap, det får komme i andre rekke.

Konsernsjefen er tydelig sliten av kjøret de siste ukene.

Grå i håret
– Vi har fått ringer under øynene og vi har blitt gråere i håret. Jeg regner med at det er tilfelle også i Folkehelseinstituttet og Mattilsynet. Jeg regner med at det kan være hensiktsmessig å koble til ytterligere kompetanse. Vi ønsker å sikre at det blir fulgt opp på en god måte.

Gilde trekker tilbake alle sine Birkebeiner Fjellmorr, Birkebeiner Sognemorr og Haugpølse, samt alle varianter av morrpølse-snabber, kveiler og skåret vare. I den aktuelle perioden er det solgt over 70 tonn av disse produktene.

– Salget er spredt over hele landet. Veldig få har blitt syke, og smitten har rammet barn. Vi har gått helt spesifikt ut med hva man ikke skal spise, alle øvrige Gilde-produkter kan spises. De står på linje med alle andre produkter i markedet, sier direktør Knut Framstad i Trygg Mat.

De syke barna kommer fra Oppland, Hedmark, Sogn og Fjordane, Oslo, Sør-Trøndelag, Østfold og nå altså Akershus.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag