RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nytt fengsel for fartsbøller

Sist oppdatert:
Over 1000 personer står i soningskø for å gjøre opp sine fartsbøter i region Vest. 46 av disse er nå «invitert» til åpningen av nye Bjørgvin fengsel.

Soningskøen i region Vest er lengst i landet. 700 dommer står nå på vent for å bli innløst i fengsel, og det har lenge vært et skrikende behov for større kapasitet i regionen. Om noen uker starter arbeidet med å få unna køen. Da åpner det nye Bjørgvin fengsel i Åsane.

De første fangene invitert
46 personer har i disse dager blitt «invitert» av politiet til å åpne fengselet den 2.oktober. 1. januar åpnes de resterende plassene, slik at fengselet kan huse 90 innsatte. Og mange av disse skal inn for å sone for ubetalte trafikk-bøter.

- Vi har sammen med politiet bestemt oss for å ta en skikkelig bøteaksjon nå. I hele regionen, som går helt opp til Møre, er det over tusen som står i bøtekø. Det er over halvparten av alle som står i bøtekø i hele Norge. Grunnen til at køen er så lang hos oss, er at vi ikke har kapasitet til å prioritere disse korte dommene. Men nå skal alle disse dommene vekk, sier regiondirektør i Kriminalomsorgen region Vest, Per Sigurd Våge til iBergen.no.

Når folk ikke vil betale sine bøter, sender Statens innkrevningssentral sakene over til fensgelsvesenet. Men Våge regner med at det er en del som nå vil bla opp i stedet for å sone.

- Vi har dessverre hatt en lang kø, og noen har vært heldige med sine dommer som har blitt foreldet. Men jeg regner med at det er en del som nå vil gjøre opp for seg ganske raskt. En kan kanskje oppfordre folk til å betale med en gang, sier Våge.

Ikke bare bøtedommer
Det nye Bjørgvin fengsel som åpner dørene i den gamle Vestlandsheimen om noen uker, blir ikke bare et fengsel for folk med korte dommer for ubetalte bøter.

- Fengselet er en åpen soningsanstalt, men det blir også folk med lengre dommer som vil sone her. Det vil bli et fengsel i den forstand at vi bygger gjerder, har strenge rutiner for besøkende og har et strengt regime. Klarer ikke folk å overholde reglene, blir de flyttet over til et lukket fengsel, forteller Våge.

For å få bukt med den lange soningskøen i regionen, blir også en del vestlendinger sendt over til det nye fengselet utefor Hamar for soning her.

- Vi begynner å nærme oss god kapasitet her i Hordaland, og vi håper å kunne gjøre det nye fengselet på Vestlandsheimen permanent også etter at den tre år lange prosjektperioden er over. For vi trenger disse varige plassene. Vi har et behov som er dokumentert, sier regiondirektør Våge til iBergen.no.

I løpet av høsten satser Kriminalomsorgen også på å åpne 16 plasser på Lyderhorn overgangsbolig på Gravdal. Dette er et åpent soningstiltak, der de innsatte har forholdsvis frie tøyler under ansvar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere