*Nettavisen* Nyheter.

Nytt håp for Kristina

Ledelsen ved Haukeland universitetssykehus utsetter å koble Kristina (4) fra pustemaskinen til Gulating lagmannsrett har behandlet saken mandag.

19.01.06 16:02

BERGEN/OSLO (TV 2 Nettavisen): TV 2 Nettavisen får opplyst fra sykehuset at de vil vente med å koble fra til lagmannsretten har sett på saken.

- Vi vil selvsagt avvente det når Gulating lagmanssrett ønsker å sette seg inn i saken, utdyper fungerende sykehusdirektør Stener Kvinnsland overfor VG Nett.

Kvinnsland uttalte like før til TV 2 Nettavisen at han ikke vil kommentere hva sykehuset vil gjøre. Han viser til at han skal i telefonkonferanse med departementet, og legger på røret.

Klokken 16 kom Helse Bergen med følgende pressemelding:

«Bergen Tingrett kom i går med sin kjennelse som ikke pålegger Helse Bergen en utsettelse av avslutningen av livsforlengende behandling av Kristina Hjartåker.

Tingrettens kjennelse er nå påkjært til lagmannsretten som ønsker å behandle saken mandag og tirsdag neste uke.

Helse Bergen står fast på at det etisk og medisinsk riktige av hensyn til Kristina, er å avslutte behandlingen nå.

Men Helse Bergen vil ta hensyn til rettens ønske om å behandle saken i neste uke og vil ikke avslutte behandlingen før retten har fått denne tiden.»

Ny runde mandag
Kun en halv time etter at Haukeland universitetssykehus informerte Kristinas far, Oddmund Hjartåker, om at datteren kobles fra maskinen som hjelper henne å puste lørdag klokken 12 , kom beskjeden fra Gulating lagmannsrett:

- De har spurt meg om jeg er tilgjengelig for muntlige forhandlinger rundt kjæremålet mandag og/eller tirsdag, opplyser Hjartåkers advokat Pål Magne Bakka til TV 2 Nettavisen.

Gulating lagmannsrett bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at saken skal opp mandag eller tirsdag med tre dommere.

Avgjørelsen kom etter at Bakka påkjærte Bergen tingretts avgjørelse om ikke å beordre Helse Bergen til å vente inntil saken kunne kjøres for retten. Kjennelsen i tingretten kom onsdag.

- Jeg leverte inn dette kjæremålet klokken ni i dag tidlig. Tingretten har ekspedert dette og gitt den videre til lagmannsretten. Dersom Helse Bergen nå likevel ønsker å avslutte behandlingen lørdag, så er vår mulighet borte. Da er Kristina død, sier Bakka til TV 2 Nettavisen.

- Ufattelig hvis de ikke snur
Kristinas far skal ifølge advokat Marianne Bergflødt ha blitt informert om lagmannsrettens avgjørelse.

- Han er informert, men vi har så langt ikke diskutert noe nærmere rundt dette, sier Bergflødt til TV 2 Nettavisen.

Hun sier at advokatene nå skal ta en grundig vurdering på hva som skjer videre. Spørsmålet blir nå om Helse Bergen vil vente med å avslutte behandlingen til etter saken har vært behandlet i lagmannsretten.

- Hvis Helse Bergen likevel velger å avlsutte på lørdag, så mangler jeg ord. Det vil rett og slett være helt ufattelig hvis de da skal fastholde beslutningen om å avslutte behandlingen og nekte en ny summarisk behandling av saken, sier advokat Bakka.

Avslutter lørdag
Klokken 12 torsdag var Hjartåker og hans advokater innkallt til møte på Haukeland universitetssykehus. En drøy time senere kom de stormende ut av sykehuset.

- De avslutter behandlingen. Hun blir koblet fra respirator lørdag klokken 12. Oddmund er helt fra seg, sa Bergflødt til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Bergflødt ble det aldri diskutert på møtet hva som kunne skje, dersom lagmannsretten kom til en avgjørelse om å se på saken.

- Vi ble bare informert om sykehusets beslutning. At de opprettholder den beslutningen de har truffet tidligere om å avslutte behandlingen på lørdag. De pårørende ba om mer tid og sa at de trenger mer tid før de avslutter, sier Berflødt.

TV 2 Nettavisen kommer med mer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag