Nytt håp for nakkeskadde

En ny behandlingsmetode for pasienter med alvorlige nakke- og ryggskader vekker internasjonal oppsikt. Metoden er utviklet av en liten gruppe norske fysioterapeuter.

18.03.04 13:33

De reiser nå både i inn- og utland for å lære bort metoden.

Les mer om behandlingen her

25 år gamle Cecilie Høstmælingen ble skadd på håndballbanen for sju år siden. Cecilies problem oppstår når hun skal legge hodet bakover. Hun mister all styrke og får en unaturlig knekk på nakken.

Fysioterapeut Gitle Kirkesola skal behandle Cecilie med en ny metode der han plasserer henne i en svinge som henger fra taket, i ei avslappa stilling.

Fysioterapeuten presser nakken ned bare noen få millimeter

Cecilie skal holde denne posisjonen til hun ikke klarer mer. Dette blir gjentatt flere ganger, også på magen - og det gir resultater.

Positivt overrasket
Skeptiske Cecilie som selv er fysioterapeut, må bare gi seg over

- Det gikk over all forventning. Jeg trodde ikke jeg skulle bli så bra på forhånd, sier Cesilie Høstmælingen til TV 2 Nyhetene.

- Det ser nesten ut som healing?

- Ja, det kan du si. Det er kanskje slik å oppfatte, men det er jo basert på kunnskap og nye tilnærminger som vi håper vi på et eller annet tidspukt skal ha ordentlig dokumentasjon for, sier Gitle Kirkesola til TV 2 Nyhetene.

Kobler ut
Vi har to typer muskulatur, den store utvendige som vi kontrollerer, og inne ved ryggraden ligger en annen såkalt stabiliseringsmuskulatur. Ved en ulykke blir signalene mellom hjernen og denne muskulaturen skrudd av, og dermed må den utvendige muskulaturen gjøre hele jobben for å holde nakke og ryggrad på plass.

Resultatet er store smerter som ikke nødvendigvis har noe med den opprinnelige skaden å gjøre.

TV 2 har fulgt mange pasienter som har fått denne behandlingen og alle har blitt bedre. Resultatet er vanskelig å måle, men det ser ut til at når nakken blir plassert i en posisjon i slyngen som gjør pasientene ekstremt trøtt i musklene, så får hjernen beskjed om å koble til stabiliseringsmuskulaturen igjen.

Har brukt 300.000
For snart 18 år siden fikk Dagny Dutheil nakkesleng i en bilulykke. Hun er en av mange som aldri har fått hjelp i det norske helsevesenet og har brukt nærmere 300.000 kroner av egen lomme til behandling uten å bli bra.

- Jeg har hatt det så forferdelig at jeg føler at jeg dør hver eneste dag, sier hun til TV 2 Nyhetene.

- Det føltes ut som nakken på en måte begynte å bli ny, sier hun etter behandlingen.

Slyngetreningssystemet er utviklet av det norske selskapet Nordisk Terapy i Arendal.

Pasientene må gjennom flere behandlinger og et etterbehandlingsopplegg.

Les mer om behandlingen her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.