*Nettavisen* Nyheter.

Nytt legionelladødsfall

Mulig utbrudd i Østfold. Legionellaspor funnet ved bedrift.

21.07.08 21:57

Fredag 18. juni døde en 81 år gammel person etter å ha fastslått smitte av legionellabakterien. Så langt er fem personer bekreftet smittet i Fredrikstad og Sarpsborg. 81-åringen ble innlagt på Sykehuset Østfold torsdag i forrige uke.

- Personen som døde var 81 år gammel og kom fra Sarpsborg, sier kommunikasjonsdirektør ved Sykehuset Østfold, Anne Grethe Erlandsen til Nettavisen.

I likhet med personen som døde tidligere i sommer, var 81-åringen ved dårlig helse.

- Personen hadde nedsatt immunforsvar, bekrefter Erlandsen til Nettavisen.

Alle som har fått påvist legionella skal være over 50 år.

Mulig utbrudd
10. juli i år ble folkehelseinstituttet varslet om fire tilfeller at legionellainfeksjon hos personer i Sarpsborg og Fredrikstad.

Det ble da ikke funnet noen tegn på at det var noen felles smittekilde, men nå som en femte person er smittet – og død, sier Folkehelseinstituttet at det kan dreie seg om et legionellautbrudd i Fredrikstad og Sarpsborg.

Fhi sier at flere av tilfellene kan ha sammenheng med hverandre, og tester tatt av to smittede viser at bakterien kommer fra samme bakteriestamme.

- Dette indikerer at også flere personer kan ha sammenheng med hverandre og at det derfor foreligger et utbrudd av legionellasykdom, skriver Fhi i en pressemelding.

- På utkikk etter bakterien
Utbruddet i 2005 rammet minst 56 mennesker og krevde ti menneskeliv i Sarpsborg og Fredrikstad.

- I 2005 var det snakk om et utbrudd, og det kom voldsomt mange innom på kort tid. Siden da har vi vært på utkikk etter bakterien, sier Erlandsen til Nettavisen.

Alle personer som kommer til Sykehuset Østfold med lungesykdommer og lignende sykdommer blir nå sjekket for legionella.

- Vi er veldig flinke til å sjekke etter bakterien. Det er ikke snakk om noen alarm slik det var i 2005, sier Erlandsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Funn ved Borregaard
Samtidig som Folkehelseinstituttet kom med pressemeldingen mandag, skrev cellulosebedriften Borregaard i Sarpsborg på sine hjemmesider at det hadde blitt gjort legionellafunn på bedriften.

I slutten av juni ble det funnet spor av legionella i to av de tre spraytørkeanleggene bedriften har.

Funnene skal ha blitt gjort i de samme tankene som var den sannsynlige smittekilden bak legionellautbruddet i 2005, skriver sa.no .

- Vi er fortvilt over at vi kan være smittekilde igjen. Saken fra 2005 var en forferdelig sak for oss og vi tar derfor situasjonen på det største alvor. Et mulig legionellautbrudd er alvorlig for hele lokalsamfunnet, sier konserndirektør Dag Arthur Aasbø til Sarpsborg Arbeiderblad.

Ifølge bedriftens hjemmesider skal Borregaard ha desinfisert og rengjort tankene umiddelbart etter funnene. De skal også ha iverksatt ekstra desinfisering på egent initiativ. Funnene ble gjort 24. og 25. juni, og det skal ikke ha blitt funnet spor av bakterien før eller etter dette.

Bedriften skal også ha økt kontroll- og desinfiseringsprogrammet i etterkant av funnet.

- Borregaard vil avvente de endelige konklusjoner, men det er klart vi ser svært alvorlig på dette og er fortvilt over at vi kan være smittekilden til tross for de omfattende tiltak vi har gjennomført. Nå fokuserer vi på å klargjøre fakta og sikre anleggene våre ytterligere. Vi har på eget initiativ allerede forsterket rengjørings- og overvåkingstiltakene, uttaler administrerende direktør i Borregaard Per Sørlie på bedriftens hjemmesider.

- Ikke i nærheten av 2005
Rådmann i Sarpsborg kommune sier til Sa.no at tilfellene av legionellasmitte i området ikke er i nærheten av det som rammet for tre år siden.

- Jeg forstår godt hvis folk blir urolige, dette er en alvorlig sykdom, sier han.

Rådmannen vil ikke spekulere i om det er Borregaard som er smittekilden.

- Det får vi enten bekreftet eller avkreftet torsdag kveld eller fredag. Vi kan ikke være sikre på at dette kommer fra Borregaard, sier Evensen til sa.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.