RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nytt rentehopp på trappene

(Scanpix/Montasje)
Sist oppdatert:
Om ett døgn blir det sannsynligvis dyrere å låne penger.

Selv om usikkerheten har økt den siste tiden, er flertallet av økonomene klare på at sentralbanksjef Svein Gjedrem setter opp den norske styringsrenten på rentemøtet onsdag.

Mye tyder på at styringsrenten økes med 0,25 prosent til 2 prosent, noe som vil være første økning siden rentemøtet 16. desember.

For norske lånetagere og folk med penger i banken vil dette normalt tilsi at bankene følger etter med en tilsvarende renteøkning. For lånetagerne i Norges største bank, kan dermed lån med beste betingelser øke til 3,50 prosent.

Om bankene velger å følge etter, er imidlertid avhengig av utviklingen i pengemarkedet.

- Holder igjen
Den siste tidens norske makrotall viser at utviklingen i landets økonomi har vært litt svakere enn ventet. Likevel viser arbeidsledigheten og boligmarkedet god utvikling. Den store bekymringen er imidlertid at en økning i renten vil sende kronekursen høyere mot euro, noe som vil gjøre det enda vanskeligere for norske bedrifter.

I sum tror imidlertid økonomene at Norges Bank holder seg til sin opprinnelige plan, altså en renteøkning på 0,25 prosent på onsdagens rentemøte.

Bankøkonomene er imidlertid i ferd med å nedjustere utsiktene på hvor mange renteøkninger som kommer i år. Norges Bank har operert med tre rentehopp i år i sine prognoser, men nå kan det ligge an til å bli kun to. Det innebærer en renteoppgang på 0,5 prosent for året.

- Det ventes to renteøkninger i år, og tre neste år, skriver Nordea i sin redegjørelse over de økonomiske utsiktene.

Og sjeføkonom Steinar Juel fortsetter i sin rapport:

«Norske husholdninger har så langt i år vært overraskende forsiktige med pengebruken. I fjor sparte husholdningene hele veksten i disponibel realinntekt, og inntektsveksten var høy fordi rentene falt kraftig og husholdningenes gjeld er stor. Spareviljen har hittil i år holdt seg bedre oppe enn ventet, og forbruksveksten er derfor noe lavere. Vi venter at forbruket vil ta seg mer opp i resten av 2010, men uten at husholdningenes sparing vil falle til et uforsvarlig lavt nivå. Boligprisene ventes også å stige videre i år, men i et langsommere tempo enn i fjor. Neste år ventes forbruksveksten å avta igjen, og boligprisene å stagnere. En noe høyere rente er en viktig årsak til dette».

Tror ikke på renteheving
En av de få som ikke tror på renteheving i morgen, er Handelsbankens sjeføkonom Knut Anton Mork.

Begrunnelsen hans er frykten for et norsk kronerally.

«...for vi kan nå ikke se bort fra at denne situasjonen kan gi et nytt kronerally, som så vil skape nye problemer for industrien. Den gode sida av dette er imidlertid at det gir Norges Bank enda en grunn til å vente til Sankthans med neste rentehevning. Selv om dette naturligvis er usikkert, heller vi i retning av å vente dette», skrev Mork i en morgenrapport tidligere i uken.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere