*Nettavisen* Nyheter.

Nytt rundskriv etter poltivold

Etter flere dødsfall i forbindelse med pågripelser sender politiet ut et nytt rundskriv om reglene. Les hele rundskrivet.  

Rundskrivet fra Politidirektoratet er sendt til alle politidistriktene og politiets særorgan, og tar for seg reglene for halsgrep, mageleie ved pågripelse og transport av pågrepne personer.

- Hensikten er å bidra til at tragiske og uønskede hendelser ikke skal inntreffe igjen, skriver direktoratet i en pressemelding.

I rundskrivet påpekes at det politiet kan utøve makt på samfunnets vegne for å ivareta lovpålagte oppgaver, «under etterforskningsskritt eller for å ivareta borgernes sikkerhet eller samfunnets verdier».

- Politidirektoratet er kjent med fire tilfeller av kvelningsdød som følge av at politiet har benyttet halsgrep og/eller mageleie i forbindelse med pågripelse/innbringelse, og etterfølgende transport av pågrepne. Formålet med dette rundskrivet er å bidra til at slike hendelser ikke inntreffer igjen, skriver direktoratet.

Politidirektoratet påpeker også viktigheten av åpenhet og tidlig offentliggjøring av informasjon om politivoldssaker. Som kjent har de blitt kritisert fra flere hold fordi de ikke opplyste om at mann i Oslo døde etter en pågripelse for flere år siden.

Her kan du selv lese og laste ned hele rundskrivet på politiets nettsider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag