*Nettavisen* Nyheter.

Nytt skyts mot Flatland

Foto: Morten Holm / SCANPIX

I dag møter Økokrim i lagmannsretten med nye bevis som de håper vil felle Hallvard Flatland for hvitvasking. Opplysningene skal komme fra nøkkelpersonen selv - Atle Hamre.

27.09.04 07:52

Det knytter seg stor spenning til innledningsforedraget til Økokrim når Hallvard Flatland i dag møter i Borgarting lagmannsrett.

Ett år etter at Hallvard Flatland ble frikjent for hvitvasking av 3,6 millioner kroner gjennom sin konto i Monaco, stiller et forsterket aktorat fra Økokrim i Borgarting lagmannsrett. For en måned siden ble det kjent at Økokrim satt på nye opplysninger som kan gjøre forsvaret problematisk for Flatland. Av samme grunn starter rettssaken en uke etter at den egentlig var berammet.

- Vi ba om utsettelse, fordi Økokrim kom med så mye nye papirer, sa Flatlands advokat, Erling O. Lyngtveit til TV 2 Nettavisen da.

Økokrim mener at Atle Hamre brukte kameratens Monaco-konto til å hvitvaske pengene som Atle Hamre presset tidligere skipsreder Thor Christensen for. Hamre soner fem års fengsel for den utpressingssaken.

Begge anket
Under tingrettens behandling for et år siden, nektet Atle Hamre for at Flatlands konto ble brukt til å hvitvaske disse pengene. Oslo tingrett sa at mye tydet på at Flatlands konto hadde blitt brukt til å skjule utbytte fra straffbare handlinger, men retten fant ikke at Økokrim hadde klart å bevise dette tilrekkelig. Derfor ble Flatland frikjent.

Nå skal Hamre ha begynt å snakke. Dermed kan Økokrim sitte med bevisene som vil få pendelen til å svinge i Flatlands disfavør, og sende ham i fengsel for hvitvasking.

Flatland på sin side har anket den fellende dommen for falsk forklaring. Han mener at fordi tingretten slo fast at han ikke hadde noe å skjule, burde han heller ikke ha blitt dømt for å forklare seg falskt.

Endret forklaring
I tingretten fortalte hesteeier Øyvin Nydal at det var han som overførte de rundt 3,6 millioner kronene til Flatlands Monaco-konto. Han trodde kontoen tilhørte Hamre, og pengene skulle brukes til å kjøpe hester.

Hamre fortalte i tingretten at pengene ble satt inn på kontoen for å skjule hestekjøp for Nydals kone. Dette bekreftet også Flatland i retten.

Denne gangen skal historien altså bli en annen fra Hamre sin side. Før retten blir satt i dag skal Hamre i avhør med Økokrim ha gitt opplysninger som knytter Flatland til de kriminelle handlingene han er tiltalt for.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.