Gå til sidens hovedinnhold

Nytt statsbudsjett: Siv Jensen varsler tøffere prioriteringer

Det blir tøffere prioriteringer når regjeringen mandag starter jobben med å lage statsbudsjettet for neste år, varsler finansminister Siv Jensen (Frp).

Når statsrådene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre starter dragkampen om hvor mye penger de får å rutte med i 2019, er bakteppet at det går bedre med norsk økonomi.

Dermed er det mindre behov for å smøre på med oljepenger. Prioriteringene blir tøffere – tiden da «alle» kan forvente å få mer over statsbudsjettet er over for denne gang.

– Vi har bak oss noen år der det har vært riktig å bruke mer penger. Nå går det bedre, og da må vi legge penger til side, sier Jensen til NTB.

LES OGSÅ: Eldreminister Åse Michaelsen (Frp): - Jeg har selv kjent på døden

Utfordringer

Det store bildet er i øyeblikket slik:

– Veksten er høyere enn normalt, ledigheten fortsetter å falle og sysselsettingen øker mer enn vi så for oss så sent som i fjor høst. Konkurranseevnen er styrket. Samtidig blir det flere eldre og økte utgifter til pleie, omsorg og pensjoner, lyder finansministerens beskrivelse.

LES OGSÅ: To familier i slåsskamp på lekeland: - Det var lugging og kloring

Det gir følgende utfordring under den tre dager lange budsjettkonferansen ved Hurdalssjøen:

– Vi politikere må klare å prioritere tøffere, varsler Jensen.

Ikke alle får

I tillegg har de blågrønne noen områder de ønsker å prioritere etter at helsevesenet, eldreomsorgen og Nav har fått sitt.

– Vi må finne rom for det vi har sagt vi skal prioritere – som infrastruktur og forsvar – i tillegg til helse. Da kan vi rett og slett ikke bruke alt mulig på alt mulig annet, sier Jensen til NTB.

LES OGSÅ: Her tester russerne sitt nye supervåpen: - Umulig å skyte ned

– Blir dette den tøffeste budsjettdragkampen så langt for deg som finansminister?

– Budsjettkonferanser er alltid krevende. Alle statsrådene har sine ønsker og saker de kjemper for. Men regjeringen står sammen om å følge opp den nye regjeringsplattformen.

Skatt og olje

Skattekutt og avgiftslettelser har alltid vært kampsaker for finansministerens parti Frp. Nå formulerer Jensen seg forsiktig:

– Økte skatter er ikke noe godt bidrag til å styrke konkurranseevnen, få flere i jobb og prioritere velferd. Vi må sette bedriftene i stand til å skape mer, ikke til å skatte mer.

Om nivået på oljepengebruken er hun klar:

– Vi har sagt at veksten i oljepengebruken skal ned. Det står fast.

Uten å love noe går Jensen langt i å bekrefte at den såkalte avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen vil fortsette. Fra 2015 har alle offentlige virksomheter fått redusert sine årlige overføringer med 0,5 prosent.

– Jeg kan ikke kommentere enkeltpunkter. Men ABE-reformen ble innført fordi det er en god reform som stiller krav til alle etater. Det handler om å vri ressursbruken og få mest mulig ut av kronene.

Kommentarer til denne saken