*Nettavisen* Nyheter.

Nytt tilbud til kreftpasienter

Haukeland Universitetssjukehus startet i dag et nytt rehabiliteringsprogram for tidligere kreftpasienter. Målet er bedre fysisk helse og mestring i dagliglivet.

Ti deltakere i et pilotprosjekt skal testes for positive effekter etter gjennomført rehabilitering, skriver Helse Bergen i en pressemelding.

- Vi har påfallende lite kunnskap om hvordan rehabilitering påvirker pasientens evne til å komme tilbake til hverdagen, sier Olav Mella, avdelingsoverlege ved Kreftavdelingen.

Som et vakuum
Det nye tilbudet ble ønsket varmt velkommen av deltakerene som er plukket ut i første omgang. Ofte føler kreftpasienter at de havner i et vakuum etter fullført behandling.

- Jeg satt på en stol og så på meg selv etter at jeg var ferdig med kreftbehandlingen. Er dette virkelig min kropp, tenkte en av pasientene.

Primus motor er Inger Thormodsen, forsknings- og fagutviklingssykepleier på Kreftavdelingen. Ved hjelp av fysioterapeuter, en ergoterapeut og en klinisk ernæringsfysiolog, skal hun i løpet av de to neste månedene samle deltakerne to ganger i uka. Her står trening og forelesning og ernæring og mestring på programmet.

- Jeg ble svimmel de første gangene jeg gikk tur, var sliten i hele kroppen og hadde mange merkelige plager. Og så var det jo den psykiske biten, sier Aase Midtgaard Skrede, en av de andre deltakerne.

Ekstra drahjelp
Midtgaard Skrede var ferdig behandlet for brystkreft til påske i fjor. Nå har hun vært i full jobb siden i høst, og hun føler at hun har klart å rehabilitere seg selv i stor grad.

- Men jeg har ikke kommet i gang med å trene. Jeg håper dette programmet blir starten på at jeg klarer å trene på egen hand etterpå, sier hun.

Pilotprosjektet er finansiert av Kreftavdelingen og midler fra stiftelsen Helse og Rehabilitering. Målet er at det skal settes igang en kontrollert studie på bakgrunn av resultatene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.