*Nettavisen* Nyheter.

Nytt tilfelle av nyresvikt

Foto: Gøril Huse

Tallet på barn som har fått akutt nyresvikt, har nå steget til sju. Ei åtte år gammel jente er det siste tilfellet.

27.02.06 13:45

Barna har trolig spist Gilde-kjøttdeig. Rikshospitalet har to jenter, en 4-åring og en sju-åtteåring liggende hos seg for behandling.

På Ullevål universitetssykehus har de en 2-åring og en 5-åring på intensivavdelingen, to gutter.

I tillegg fikk de inn ei 8 år gammel jente overført fra et annet sykehus i landet på lørdag.

Fra Østlandsområdet
Det opplyser seksjonsoverlege ved intensivavdelingen på Ullevål universitetssykehus, Thore Henrichsen til TV 2 Nettavisen

- Det siste tilfellet er ei jente som er flyttet over fra et annet sykehus i Østlandsområdet, sier Henrichsen.

- Barna som behandles i Oslo kommer i tillegg til to barn i Bergen som også har fått konstatert nyresvikt. De er behandlet ved Haukeland universitetssykehus.

Disse to er en seks år gammel gutt fra Bremanger og en fem år gammel gutt fra Meland.

Må være sammenheng
- Med sju tilfeller kan vi ikke lenger si at dette er en tilfeldighet. Vi har normalt ett til to tilfeller i landet årlig. Dette må komme fra samme kilde, sier seksjonsoverlegen.

TV 2 Nettavisen har tidligere omtalt ytterligere et tilfelle, Camilla fra Tønsberg . Men både Folkehelseinstituttet og Mattilsynet har tidligere ikke sett dette i sammenheng med de nye tilfellene. De sju barna som nå har fått nyresvikt, har blitt syke i januar og februar.

Får nyrestøtte
Tilstanden for fireåringen på Rikshospitalet er alvorlig, men stabil. Hun ligger i respirator, og får dialysebehandling.

Tilstanden til barna som ligger på Ullevål universitetssykehus er ikke livstruende, men alvorlig.

- Disse barna får alle nyrestøtte i form av dialyse. Hvor stor del eller om nyrefunksjonen er ødelagt vil det ta en tre uker å fastslå, sier Henrichsen.

Det vil ta ytterligere noen måneder å se om det vil være behov for en nyretransplantasjon. Statsistisk sett vil 10-15 prosent av folk med nyresvikt ha behov for dette.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.