RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nytt utvalg skal redde forskningen

Foto: Gøril Huse
Sist oppdatert:
Kunnskapsminister Øystein Djupedal mener en ny nasjonal komité for urederlighet skal redde renommeet til norsk forskning.

REGJERINGSKVARTALET (TV 2 Nettavisen): Det kom frem under en pressekonferanse med Djupedal (SV) og administrerende direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén, mandag ettermiddag. De to hadde i ettermiddag et møte hvor de gjennomgikk rutinene og systemene rundt kontroll av norsk forskning.

- Vi har nå til hensikt å fremme for Stortinget, så fort som praktisk mulig, forslag om en nasjonal komité for nasjonal uredelighet. Dette har lenge vært ønsket og er også omtalt i forskningsmeldingen som kom i fjor, sa Djupedal.

I tilknytning til komiteen skal det også opprettes egne fagkomiteer for hvert enkelt fagområde.

Må lære etikk
Djupedal mener likevel at den nye komiteen ikke alene kan hindre fremtidig juks blant norske forskere. I morgen skal han møte lederne ved samtlige norske utdanningsinstitusjoner.

- Her vil jeg understreke ansvaret ved hver enkelt institusjon. De må gå nøye gjennom sine systemer og sørge for at de er best mulig skodd til å fange opp mulig fusk, sa Djupedal.

Han understreker at det kan være svært vanskelig å oppdage juks blant forskere som ikke ønsker å innrette seg etter de etiske normene innen forskning. Derfor foreslår han nå å styrke etikkutdanningen av fremtidens forskere.

Vil se på medforfatterne
Direktør Arvid Hallen i Forskningsrådet, som står for de største utdelingene av forskningsmidler i Norge, sa at problemstillingen rundt medforfatterskap nå må tas opp til vurdering. I Sudbøs artikkel står det 13 medforfattere, som alle vil bli gransket i forbindelse med skandaleartikkelen.

- Vi har vurdert at vi vil ta inititiv til se nærmere på regelverk rundt medforfatterskap. Vi vil derfor ha samtaler med rektorene ved norske universiteter. Jeg tror det er der den viktige oppfølgingen ligger, sa Hallén.

- Burde ha oppdaget feilene
Han understreker overfor TV 2 Nettavisen at medforfattere har et ansvar for innholdet i artikler.

- Burde ikke medforfatterne i denne saken ha oppdaget at noe var feil?

- Jo, de burde ha oppdaget det. Men det er et svar som er gitt fra stor avstand. Jeg har ikke vært inne i denne saken. Men på generelt grunnlag - jo, det burde vært oppdaget, sier Hallén til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere