Nytteløst å ta på puppene

Nyere forskning viser at å undersøke brystene sine selv ikke redder deg fra brystkreftdød.

15.03.05 16:13

(SIDE2): - Dette kommer helt overraskende, vi vet jo om kvinner som har undersøkt seg selv og oppdaget kuler som har vist seg å være kreft. Da kan ikke dette være helt forgjeves, sier leder i Foreningen for brystkreftopererte, Lise Høye til Dagsavisen.

I Norge anbefales alle kvinner å undersøke egne bryster, og Kreftforeningen vil opprettholde dette rådet inntil de har fått sett veldig grundig på saken.

Unødig angst
Det danske Ugeskrift for Læger skriver i siste nummer at to undersøkelser som omfatter nesten 390.000 kvinner entydig viser at selvundersøkelser ikke minsker sjansen for å dø av brystkreft, melder Dagsavisen.

Tvert imot kan egensjekk bidra til unødig angst og bekymring hos kvinnene, viser undersøkelsene fra Kina og Russland.

- Vi må erkjenne at det kan bli nødvendig å endre våre anbefalinger på dette feltet. Den nye forskningen viser med tydelighet at det ikke nytter at kvinnene undersøker seg selv systematisk, sier overlege dr. med. Iben Holten til den danske avisen Politiken. Han har utarbeidet den danske brosjyren om selvundersøkelse.

Ta ansvar selv
Kreftforeningen kommer fortsatt til å råde kvinner til å sjekke brystene selv. Til tross for at det kan skape angst.

- Ja, det er all grunn til å ha angst for denne krefttypen, som er den som rammer flest kvinner, sier fagsjef i Kreftforeningen, Ellen Beccer Brandvold. Nettopp fordi krefttypen rammer så mange, mener hun det er viktig at vi selv tar ansvar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.