RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obama overrasket i Afghanistan

Foto: SHAWN THEW (EPA)
Sist oppdatert:
President Barack Obama dukket overraskende opp i Afghanistan på søndag.

Ifølge AP dro presidenten til Afghanistan søndag for å få et bedre personlig innblikk i den åtte år lange krigen han har arvet.

Nyhetsbyrået skriver at han tok flyet på natten fra Washington og landet i Afghanistan søndag. Han tok helikopter fra Bagram inn til Kabul der han holdt et møte med president Hamid Karzai.

- Vil si takk
- En av hovedgrunnene til at jeg er her, er for å si «takk» for de utrolige anstrengelsene fra våre amerikanske tropper og deres allierte.

- Det gjør enorme offer hver dag langt hjemmefra og jeg vil bare forsikre dem om at de vet hvor stolt deres øverstkommanderende er av dem, sa Obama da han holdt en 15-minutter tale foran 2.000 amerikanske soldater i Afghanistan.

Endrer fokus
Besøket viser en endring av Obamas fokus fra hans store gjennombrudd med helsereformen og over på eskaleringen av krigen som han iverksatte i desember i fjor.

Da beordret han 30.000 flere soldater til Afghanistan for å bekjempe Taliban.

Flere av disse soldatene er fortsatt på vei, og man venter at alle de 30.000 soldatene er på plass i landet til sommeren. Da vil USA har totalt 100.000 soldater i Afghanistan.

Da Barack Obama tok over som president, hadde USA bare 34.000 soldater i landet.

Møtte Karzai
Karzai har uttalt at hans Afghanske sikkerhetsstyrker ved slutten av 2010 er klare til å ta over noen av sikkerhetsoppgavene i landet.

På slutten av sin andre presidentperiode i 2014 regner Karzai med at de kan ta fullt ansvar for sikkerheten i landet.

I tillegg til møtet med Karzai og hans stab i presidentpalasset, hadde Obama også møte med general Stanley McChrystal, sjefen for de amerikanske styrkene.

Opplegget for turen skal ha startet allerede fredag da presidenten trakk seg tilbake på Camp David. Herfra er det lettere å fly fra uoppdaget, på grunn av de omkringliggende fjellene.

Med seg hadde Obama egne folk fra Det hvite hus, samt mediefolk som hadde inngått avtale om ikke å røpe noe om turen.

Besøket finner sted bare to dager etter at et nytt lydopptak med Osama bin Laden ble kjent.

Les saken: - Osama fremmer nye trusler mot USA

Taliban-lederen skal oppholde seg i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan.

Besøket er Obamas andre i Afghanistan. Det første var for et drøyt år siden, da han var presidentkandidat.

Totalt har 945 amerikanske soldater blitt drept i Afghanistan, Pakistan og Usbekistan, som en følge av krigen mot Taliban.

Til tross for dødstallene er Obamas støtte til krigen i Afghanistan stigende. I januar var 49 prosent av amerikanerne for presidentens strategi i Afghanistan, mens tallet i mars var på 57 prosent.

Her ser du et CNN-innslag fra besøket:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere