*Nettavisen* Nyheter.

Obiora-politimenn anmeldt for 14 voldstilfeller

Nok en gang dukker det opp nye opplysninger i Obiora-saken - norsk-nigerianeren som døde under en arrestasjon.

19.11.07 23:03

Nå viser det seg at de to politimennene som la Obiora i bakken inne på sosialkontoret i Trondheim, har hele 14 volds-relaterte anmeldelser på seg. De var også under etterforskning da Obiora døde.

7.september i fjor døde Eugene Obiora under en pågripelse i Trondheim. Etter sju måneders etterforskning ble Spesialenheten klar med rapporten som frikjente politiet.

Men Spesialenheten sjekket aldri om politimennene også tidligere hadde blitt anmeldt for vold. Det bekreftet leder av Spesialenheten, Jan-Egil Presthus, overfor TV 2-nyhetene den 9.mai.

- I den saken som har vært behandlet her sentralt, er det ikke innhentet opplysninger om tidligere henlagte saker, sa Presthus.

Riksadvokaten beordret Spesialenheten om å foreta ny etterforskning, samt innhente opplysninger om politimennenes fortid.

197727

Har aldri blitt straffet
I dag kan TV 2 melde resultatet av dette arbeidet.

De to politimennene som la Obiora i bakken inne på sosialkontoret har 14 anmeldelser på seg. Politimennene jobbet i hundepatruljen og har vært makkere i tre år. Men de har aldri blitt straffet av Spesialenheten.

43-åringen har sju anmeldelser fra 2001 til 2007. Den siste gjelder unødig maktbruk og er fra april i år. Politimannen som tok halsgrep på Obiora, en 38-åring, har også sju anmeldelser. Tidligere har det vært kjent at han har vært anmeldt for å ha tatt tre kvelertak - i tillegg til Eugene Obiora. Totalt har han sju anmeldelser på seg frem til 2006.

Men fortsatt har de to tjenestemennene til sammen tre saker som ikke er ferdig etterforsket. Spesialenheten vil ikke kommentere saken i dag.

800 anmeldelser henlagt
Leder av Politiets Fellesforbund var ikke kjent med TV 2s opplysninger før i dag.

- Jeg har ikke vært kjent med antallet. Hvis man skal telle og bruke matematikk, så må man telle de sakene som ender med negativ utfall, i forhold til politifolk. Og ikke bare de som er anmeldt, sier Johannessen.

Spesialenheten fikk i fjor 904 anmeldelser på politimenn, men mer enn 800 av dem ble henlagt. Advokat Jens-Ove Hagen representerer politimennene i Obiora-saken. Han sier det er erfarne betjenter som har vært i operativ tjeneste, og da hører det med til yrket å bli anmeldt.

Arne Johannessen mener enkelte er mer utsatt enn andre og avviser at de 14 anmeldelsene viser et mønster.

- De som er i den tøffeste operative tjenesten er på en måte frontsoldatene. Gjerne i hundepatrulje uropatrulje og er i ordenstjenesten. De er selvsagt veldig utsatt fordi de har all den direkte konfrontasjonen med publikum i de tøffeste og skarpeste oppdragene, sier Johannessen.

Obiora-familiens advokat, Abid Q.Raja, ville i dag kommentere saken. Innen en uke vil Riksadvokaten avgjøre om Obiora-saken skal inn for en domstol – eller ikke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.