RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obioras sønner får 500.000 kroner

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)
- Viktig å få brakt saken til ende, sier justisminister Knut Storberget (Ap).

Ved 16-tiden tirsdag ble Justisdepartementet og de pårørende etter Eugene Ejike Obiora enige om en avtale som gir Obioras to sønner 500.000 kroner i erstatning. Eugene Ejike Obiora døde 7. september 2006 da han ble pågrepet av politiet i Trondheim.

- Det er først og fremst en dypt tragisk sak dette her, så det har vært viktig å få den brakt den til ende - særlig for de pårørende, sier Knut Storberget til Nettavisen.

Det var Storberget som tok initiativet til å få i stand en avtale om erstatning i Obiora-saken:

- Det var metodikken som ble brukt ved pågripelsen - mageleie, som mange har kritisert, som ga det fatale utfallet. Det er en systemfeil og derfor har vi grepet inn.

Ingen straffes
Storberget opplyser at ingen personer blir straffet i forbindelse med Obioras dødsfall. Tirsdag konkluderte sivilombudsmann Arne Fiflet at Politidirektoratet og Politihøgskolen har hatt manglende kunnskap om helsemessige risikofaktorer knyttet til bruk av mageleie utgjør et brudd på menneskerettighetene.

Storberget sier at Sivilombudsmannens kritikk ikke var avgjørende for at de pårørende får erstatning.

- Men kritikken forsterker grunnlaget for å yte erstatning, sier Storberget.

Storberget sier at han er trygg på at tiltak som nå er gjort i Politidirektoratet og Politihøgskolen vil bidra til å forhindre at lignende dødsfall skjer igjen.

- Kan gå videre
Talsmann for Obioras etterlatte, Elvis Chi Nwosu, sier til Nettavisen at Obioras etterlatte sønner er glade for at saken er løst ved at de får erstatning.

- De er glade for å få oppreisning, selv om det bare dekker en liten del av det å ha tapt en far. Men med dette kan de nå gå videre med livet sitt, sier Nwosu.

Obioras etterlatte sønner bor henholdsvis i Norge og i Nigeria.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere