RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Fotograf: (Foto: Erik Veigård/Scanpix)

Odd F. Lindberg i ny rettstvist

Sist oppdatert:
Den tidligere selfangstinspektøren mener tingretten lener seg på utdatert rettspraksis når de nekter ham gjeldssanering.

Fredrikstadværingen Odd Freddy Lindberg ble verdenskjent etter at han på tampen av 1980-tallet avslørte hvordan norske selfangere drev det han karakteriserte som brutal slakt av sel.

Blant annet hevdet Lindberg at sel ble flådd levende, sparket ihjel og at fangstfolkene skadet dyrene bevisst.

Viser til 18 år gammel kjennelse
Lindberg ble samlet idømt 397.000 kroner i en dom fra Sarpsborg byrett i 1990 for ærekrenkelse av selfangerne. Han har i dag en gjeld på nesten 650.000 kroner. Lindberg er uføretrygdet og får årlig utbetalt en trygd på drøye 83.000 kroner.

9. april ble hans søknad om gjeldssanering avvist i Fredrikstad tingrett. I kjennelsen begrunner retten sin avgjørelse med å vise til den 18 år gamle dommen mot Lindberg fra Sarpsborg byrett. Dette til tross for at menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har slått fast at de rettsoppfatninger som var vanlige blant norske jurister på denne tiden var direkte rettsstridige.

«Selv om det er gått snart 18 år siden kravet oppsto, mener retten at det i lys av Sarpsborg byretts vurdering vil virke åpenbart støtende både for selfangere og deres etterkommere og for samfunnet for øvrig å stadfeste forslaget til tvungen gjeldsordning,» står det å lese i kjennelsen fra Fredrikstad tingrett.

- Høyborgerlighetens vern
I en faks til Nettavisen kaller Lindberg kjennelsen «et forsøk på å gjenopplive høyborgerlighetens vern mot frimodige ytringer».

- Så lenge namsfogden innstiller og er så positiv, så blir man lang i ansiktet når dommeren begynner å rote i en gammel dom som ble banka i stykker da europadomsstolen sa sitt, sier han til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Saken mot Lindberg har av flere blitt omtalt som et justismord, og hovedpersonen selv har ikke mye godt å si om norsk rettsvesen:

- Domstolen prøver å piske opp til overflaten mer eller mindre døde antistemninger i samfunnet mot meg for å opprettholde bildet av Odd. F. Lindberg som en landsforræder uten rettigheter, sier han.

- Grovt uriktig
Jussprofessor Carl August Fleischer reagerer da Nettavisen gjør ham kjent med tingrettens kjennelse.

- Hvis det er riktig at Fredrikstad tingrett har henvist til en 18 år gammel avgjørelse om påståtte ærekrenkelser i Lindberg-saken, uten å ha gått inn på det som har skjedd i mellomtiden, må det sies at dette er grovt uriktig, sier Fleischer.

Han minner om at Norge, etter Strasbourg-dommene, i 21. mai 1999 innførte loven om styrking av menneskerettighetenes stilling i norsk rett. Norges høyesterett er ifølge Fleischer i dag av det syn at det som var vanlig rettspraksis vedrørende ærekrenkelser da Lindberg ble dømt ikke lengre kan anses som holdbart.

- Strasbourgdommen er ikke ensbetydende med at alle tidligere rettsavgjørelser vedrørende Lindberg anses som rettsstridige. Men en revurdering av hva som gjelder i dag legges til grunn med særlig vekt på loven av 1999 og Strasbourg-kjennelsene som dømte norsk rettspraksis vedrørende ærekrenkelser nord og ned, sier Fleischer.

- En menneskerett
Tingrettsdommer Tina Bergstrøm avsa dommen i Fredrikstad tingrett 9. April. Da Nettavisen kontakter henne fredag kveld vil hun ikke kommentere saken.

- Uavhengig av gamle «synder» burde det i et demokratisk samfunn være en menneskerett å få komme tilbake til et normalt liv, sier Lindberg.

Lindberg har ikke tatt endelig stilling til hvorvidt kjennelsen skal ankes til lagmannsretten.

Boka om Lindberg-saken føres i pennen av hovedpersonen selv, men er foreløpig ikke ferdigstilt.

PS: Jussprofessor Carl August Fleischer minner om at mange av de som vinner fram i Strasbourg må gå til gjenopptakelsessak i Norge, med de komplikasjoner det kan medføre.

- Så norsk høyesteretts vilje til å rette seg etter Strasbourg er etter min oppfatning ikke den beste, sier Fleischer

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere