*Nettavisen* Nyheter.

Oddekalv dømt for miljøaksjon

Foto: TV 2 Nyhetene

Men miljøkrigeren er strålende fornøyd.

14.02.07 14:41

(iBergen.no) - Det er jo helt fantastisk, kjempekanon, jubler leder for Miljøvernforbundet, Kurt Oddekalv.

Han er nettopp blitt dømt i Oslo tingrett for sivil ulydighet i forbindelse med aksjonen han og ni andre medlemmer av Miljøvernforbundet gjennomførte mot en lekter i Oslofjorden i mai.

Fikk 4000 i bot
Lekteren pumpet opp giftig slam fra fjordbunnen, for å flytte det lenger ut i fjorden, noe som fikk håret til å reise seg hos miljøvernerne. Oddekalv og co bordet lekteren for å aksjonere mot det de mente var uforsvarlig fjerning og håndtering av giftavfallet. Etter vel tre timer forlot de lekteren da politiet kom.

Ingen av de ti vedtok forelegget på 4000 kroner per person, og påberopte seg nødrett fordi forurensingen ville ødelegge livet på havbunnen og medføre alvorlige sykdommer for dyr og mennesker. Saken havnet i retten, som altså dømte i favør med påtalemyndigheten og økte boten til 5000 kroner.

- Godt mulig
Årsaken til at Oddekalv likevel jubler fornøyd er at dommerne gikk til det oppsiktsvekkende skritt å delvis si seg enig i Miljøvernforbundets argumentasjon.

«Det er godt mulig at Miljøvernforbundet både har rett i at metoden er helt uforsvarlig, at vilkåra i tillatelsen er brutt, at andre miljøvernorganisasjoner er kjøpt og betalt og at det i denne saka har vært korrupsjon og underslag av opplysninger som har muliggjort tillatelsen. Men det hjelper dessverre lite å ha rett, om dette ikke også når ut til andre.» heter det i dommen.

Ville frifinne
I tillegg ble dommen avsagt under dissens. En av de tre dommerne ville frifinne de tiltalte for all skyld. Miljøvernerne slapp også å betale erstatningen på 191.480 kroner til rederiet Secora AS.

- Det er prinsipielt viktig at vi slipper å betale erstatningen, fordi det ville betydd at ingen ville våge å aksjonere i framtiden av frykt for store erstatningskrav. Dernest er det veldig spesielt at dommerne var uenige. Ifølge min advokat er dette første gangen det har skjedd i en slik sak, sier Oddekalv til iBergen.no.

- Miljøkriminelle
Han mener feil personer sto på tiltalebenken og vurderer å både anmelde og saksøke Havnevesenet i samme sak.

- Vi tok en prøve fra lekteren under denne aksjonen og fant at 13 av de 16 mest kreftframkallende og aggressive PAH-tjærestoffene befant seg i slamstoffet som ble virvlet opp under opp-pumpingen. Det er en miljøkriminell handling som foregår i Oslofjorden og Havnevesenet med medspillere fra Statens Forurensingstilsyn og Naturvernforbundet er de som burde vært tiltalt, sier Oddekalv.

Nå vurderer han å anke dommen til lagmannsretten, på bakgrunn av uenigheten blant dommerne og fordi han fortsatt ikke aksepterer boten.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.