Oddekalv i retten

Foto: Hommedal, Marit (Scanpix)

Kurt Oddekalv er i dag i Oslo tingrett, tiltalt for hærverk mot en mobilmast og for å ha tatt med seg en kniv inn på Stortinget.

18.08.10 14:28

Utstyrt med avbitertang tok Oddekalv og hans medhjelpere i Norges Miljøvernforbund seg opp på taket av en bygård i Bygdøy Allé i Oslo i september 2008. Der klippet Oddekalv av ledninger og røsket ned antennene til en mobilmast som tilhørte mobilselskapet MTU. Senere leverte han restene av basestasjonen til politiet.

MTU har krevd lederen av Miljøvernforbundet for 150.000 kroner i erstatning for skadene og omkostninger selskapet ble påført.

- Helseplager

Oddekalv mente han var i sin fulle rett fordi masten etter hans syn var ulovlig satt opp, og fordi den medførte farlig stråling. Han vil i tingretten legge vekt på at han mener MTU brøt plan- og bygningsloven ved å sette opp mastene.

- Vi mener eneste mulighet var å ta saksen i egne hender. Dette er en sak som i alle høyeste grad gjelder det offentlige rom og vi kan ikke ha et samfunn der mobilmaster popper opp ukontrollert. Det var derfor viktig å sette saken på dagsorden ved å demontere masten og anmelde MTU for brudd på plan- og bygningsloven, sier Oddekalv i en e-post til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Denne saken er av høy samfunnsviktighet og må belyses, sier Oddekalv som dermed er fornøyd med at striden kommer opp for domstolen.

- Masten ville ført til helseplager for en større gruppe mennesker dersom den var blitt satt i drift, understreker Oddekalv.

- Absurd og ufornuftig

Den andre saken miljøaktivist Oddekalv må svare for, er bæring av kniv på Stortinget. Hendelsen fant sted under et besøk 4. mars i år, og startet ifølge Oddekalv med at en planlagt demonstrasjon på utsiden av Stortinget ble gjort om til et møte inne i bygningen.

Kniven ble ifølge Oddekalv med ved en feiltakelse. Han skal selv ha kontaktet sikkerhetsvaktene da han ble gjort oppmerksom på at kniven hang i beltet, for øvrig etter at kniven skal ha blitt kjørt gjennom skanneren i sikkerhetskontrollen.

- Dette er en latterlig bruk av politiets ressurser. Helt absurd og ufornuftig, sa Oddekalv til NTB tidligere i år.

- Det er ganske skuffende at de har så manglende dømmekraft og at de lager en stor sak ute av så lite. Jeg la kniven på båndet da jeg gikk gjennom kontrollen. De så den tydeligvis ikke. Hvem har sviktet, de eller jeg? sier Oddekalv til ANB.

Årsaken til at kniven var med i det hele tatt, er ifølge Oddekalv at han - i protest mot oppdrettsnæringen - hadde planer om å servere deformert såkalt monsterlaks til politikerne for å vise hvor galt det går når mennesket tukler med oppdrettstorsk og den rømmer.

Denne skulle grilles og serveres ute på plenen foran Stortinget, og kniven var med for å preparere fisken. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.